Вопрос:
Bună ziua! Studiind riguros achiziția însoțită de documentele respective, dorim să clarificăm, dacă înțelegem corect natura achiziției și cerințelor stabilite de către autoritatea contractantă:
1. Cerințele față de apă potabilă sunt: să fie recomandată / destinată copiilor, iar sursa de extragere – izvor.
Corect înțelegem, că sursa de extragere – izvor, a fost aleasă de către CSP și ANSA, reieșind din prevederile Ordinului MS nr.638 din 12.08.2016 cu privire la implementarea recomandărilor pentru un regim alimentar sănătos și activitate fizică adecvată în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, deoarece apa potabilă din izvor a fost constatată ca cea mai potrivită apa potabilă recomandată spre consum copiilor?
Corect înțelegem, că apa potabilă din izvor a fost calificată ca cea mai potrivită pentru consumul copiilor, deoarece anume apa potabilă din izvor cel mai bine asigură păstrarea valorilor admisibile de fluor - 1,0 mg/l și valorilor admisibile de nitraţi - 5 mg/l, iar de nitriţi - 0,02 mg/l, stabilite pentru apele destinate copiilor, conform pct.5 și pct.9 din Anexa nr.1 la Norme sanitare privind calitatea apei potabile, aprobate prin HG Nr.934/2007?
2. Cerințele față de laborator pentru efectuarea analizei zilnice a calității apei potabile achiziționate.
Corect înțelegem, că pentru a îndeplini criteriu de eligibilitate, prevăzut de pct.1.1. și pct.12 alin.(12) din Anunț de participare, precum și de pct.1.1. și coloana nr.6 din Specificații tehnice F4.1 din Documentația standard, agentul economic trebuie să deține un laborator propriu SAU contract cu un laborator acreditat din RM pentru efectuarea analizei zilnice a calității apei potabile achiziționate? Astfel, nu este necesar să deținem anume un laborator propriu?
3. Referitor la obligațiile autorității contractante.
Corect înțelegem, că prin includerea în Specificații Tehnice criteriilor “apă potabilă de izvor”, “recomandată copiilor” și “recomandată spre consum copiilor”, autoritatea contractantă a exercitat obligația sa de stabilire a cerinţelor şi criteriilor exacte și complete, prevăzută de art.37 alin.(1) din Legea Nr.131/2015 privind achiziţiile publice?
Corect înțelegem, că prin includerea în Specificații Tehnice criteriilor “apă potabilă de izvor”, “recomandată copiilor” și “recomandată spre consum copiilor”, autoritatea contractantă a exercitat dreptul său la descrierea caracteristicilor referitoare la procesul sau metoda specifică de producție și calitatea apei supuse achiziționării, așa cum este prevăzut de art.37 alin.(2) și alin.(4) din Legea Nr.131/2015 privind achiziţiile publice?
Corect înțelegem, că autoritatea contractantă a avut dreptul să includă în Specificații Tehnice criteriile “apă potabilă de izvor”, “recomandată copiilor” și “recomandată spre consum copiilor”, deoarece, reieșind din art.37 alin.(2) și alin.(4) din Legea Nr.131/2015 privind achiziţiile publice, ea a avut dreptul să indice criteriile enunțate, iar aceste criterii nu creează obstacole pentru participarea agenților economici, care utilizează aceste procese sau metode de producție, precum și au producția cu calitatea certificată ca “destinată pentru copii”?
Corect înțelegem, că prin includerea în Specificații Tehnice criteriilor “apă potabilă de izvor”, “recomandată copiilor” și “recomandată spre consum copiilor”, autoritatea contractantă în mod suficient de exact a expus cerinţele faţă de achiziţie, fără includerea careva referinței la o anumită marcă comercială, agent economic, producător, etc., și ca urmare, nu a fost nevoită să includă cuvintele „sau echivalentul” în Specificații Tehnice, așa cum este prevăzut în art.37 alin.(6) din Legea Nr.131/2015 privind achiziţiile publice?
4. Referitor la pH apei potabile.
Corect înțelegem, că pH apei, supuse achiziționării și egal cu 6,0 – 7,0, a fost stabilit de către CSP și/sau ANSA, reieșind din cerințele stabilite în Tabelul 3 din Anexa nr.1 la Norme sanitare privind calitatea apei potabile, aprobate prin HG Nr.934/2007, anume “pH >=6,5” a fost recalculat cu valori marginale ±0,5, ce sa egalat cu pH 6,0 – 7,0?
5. Referitor la oferire în custodie a minerilor pentru butelii.
Corect înțelegem, că conform pct.1.1. din Anunț de participare, precum și pct.1.1. și coloana nr.6 din Specificații tehnice F4.1 din Documentația standard, agentul economic va oferi în custodie fără plată butelii cu miner în cantitatea după cerere?