Răspuns (15 iul 2025, 10:41):
Bună ziua, Vă mulțumim pentru întrebarea Dvs.
Confirmăm că cerința de calificare privind experiența anterioară – respectiv prestarea cu succes, în ultimii 3 ani, a serviciilor de implementare a soluției ofertate în domeniul resurselor umane pentru o bancă centrală sau o instituție financiară din Uniunea Europeană – este obligatorie.
Această cerință urmărește în mod explicit două aspecte esențiale:
1. Validarea soluției ofertate, prin demonstrarea implementării anterioare într-o bancă centrală sau instituție financiară din Uniunea Europeană. Deși soluția vizată este dedicată gestionării proceselor de resurse umane și nu implică funcționalități bancare propriu-zise, resursele umane sunt cel mai important activ al unei entități financiare, respectiv, procesele de gestiune a resurselor umane intr-o instituție financiară sunt cele mai apropiate de piața de referință a BNM. Cerința de calificare menționată atestă că soluția este matură, stabilă și adaptabilă la nivelul de complexitate instituțională, organizatorică și reglementară specific acestor entități, în care procesele de HR sunt strâns corelate cu politicile de guvernanță, management al riscului, control intern și respectarea unor reglementări stricte cum ar fi cele ce vizează protecția datelor cu carcter personal (GDPR), securitatea, auditabilitatea, interoperabilitatea etc. Având în vedere că soluția urmează a fi utilizată de BNM pe o perioadă extinsă (10 ani), iar Republica Moldova se află în proces de aderare la Uniunea Europeană, este esențial ca soluția să fie pe deplin aliniată cu cadrul normativ și practicile UE. Implementarea anterioară într-o instituție din UE oferă o garanție solidă în acest sens.
2. Demonstrarea experienței directe a ofertantului în livrarea și implementarea soluției într-un mediu reglementat din UE. Se validează astfel capacitatea ofertantului de a gestiona proiecte complexe, respectând cerințe stricte de calitate, termene, documentație, configurare și suport post-implementare, specifice băncilor centrale și instituțiilor financiare din Uniunea Europeană.
Prin urmare, această cerință de calificare nu urmărește doar o experiență generică în domeniul HR, ci o combinație între validarea impplementării în practică a soluției într-un mediu specific băncilor centrale și instituțiilor financiare din Uniunea Europeană și experiența demonstrabilă a ofertantului în astfel de implementări, iar neîndeplinirea acestei cerințe de calificare conduce la respingerea ofertei ca fiind inacceptabilă. Această cerință nu influențează punctajul în cadrul evaluării tehnice sau financiare, fiind aplicabilă exclusiv în etapa de calificare.