Selectaţi tipul procedurii
1
Perioada de actualizare
de la
13.02.2025 15:09
până la 14.03.2025 14:48
până la 14.03.2025 14:48
2
Propunerea ofertelor
de la
14.03.2025 14:48
până la 30.03.2025 15:48
până la 30.03.2025 15:48
3
Licitaţie
31.03.2025 15:00
4
Evaluare
5
Contract
Statut
Evaluare
Valoarea estimată fără TVA
2 500 000 MDL
Perioada clarificărilor:
13 febr 2025, 15:09 - 14 mart 2025, 14:48
Perioada de depunere a ofertelor:
14 mart 2025, 14:48 - 30 mart 2025, 15:48
Suport Tehnic pentru furnizori:
(+373) 79999801
Imposibil de abonat
în perioada Evaluare
Servicii de asigurare de răspundere civilă aeroportuară
Informaţia despre solicitant
Denumirea
Codul fiscal/IDNO
Adresa
2026, MOLDOVA, mun.Chişinău, mun.Chişinău, bd. Dacia, 80/3
Web site
---
Persoana de contact
Datele achizitiei
Data publicării
13 febr 2025, 15:09
Data ultimilor modificări
19 febr 2025, 8:59
Achizitii.md ID
21364622
MTender ID
CPV
66500000-5 - Servicii de asigurare şi de pensie
Tipul procedurii
Licitație deschisă
Criteriu de atribuire
Preţul cel mai scăzut
Surse de finanțare
Lista loturilor
Lotul nr. 1 - Servicii de asigurare de răspundere civilă aeroportuară
Buget: 2500000.0 MDL
Activ
Documentele procedurii de achiziție
Data:
19 febr 2025, 08:59
Subiectul întrebării:
Solicitare
Întrebare:
Stimata Autoritate,
Pentru a asigura o transparenta si competitivitate sporita concursului de achizitie, prin receptionarea mai multor oferte de asigurare, recomandam revizuirea obligativitatii nivelului de capital social solicitat.
Răspuns (26 febr 2025, 10:54):
Grupul de lucru pentru achiziții informează că, la etapa de perfectare a documentației de atribuire s-a ținut cont de principiile care guvernează achizițiile publice; principiul transparenței, competivității precum și principiul proporționalității care presupune asigurarea corelației între obiectul, natura, valoarea şi complexitatea contractului de achiziţie publică. Astfel, grupul de lucru își menține în vigoare toate cerințele și criteriile expuse în documentația de atribuire (Anunțul de participare)
Data:
2 mart 2025, 21:12
Subiectul întrebării:
Solicitare CALRIFICARE și respectiv MODIFICARE
Întrebare:
În urma analizei anunțului de participare privind achiziționare serviciilor de asigurare de răspundere civilă aeroportuară prin procedura achiziției am depistat în cadrul ANUNȚULUI DE PARTICIPARE la secțiunea 15 subpunctul 19 faptul că se creează o atmosferă anticoncurențială prin care se încearcă limitarea participării la această achiziție publică a unui număr restrâns de asigurători. Prin urmare, solicităm revizuirea acestui punct și formularea/reformularea lui în modul și în scopul stabilit de lege, care ar permite dreptul legal al tuturor operatoriilor economici interesați în domeniul asigurărilor de a participa fără restricții.
Solicitarea mai sus menționată este bazată pe următoarele argumente:
Secțiunea 15 subpunctul 19 din cadrul secțiunii referitoare la „capital social de minim 50 milioane de lei” este menită să diferențieze ASIGURĂTORII LICENȚIAȚI pe baza capitalului social. Iar această clasificare este artificială și discriminatorie deoarece toți operatorii economici licențiați trebuie să îndeplinească cerința de capital social minim, conform normelor legale și anume norme prevăzute în secțiunea a 5-a Cerința de capital minim din Legea 92/2022. Nu există nicio diferență relevantă între Companiile de Asigurări în ceea ce privește capitalul social, iar toate cerințele legale sunt deja satisfăcute prin deținerea capitalului social minim impus ce permite Companiilor de Asigurări să-și desfășoare activitatea fără limitări, în baza licenței acordate de autoritatea de supraveghere. Prin urmare, tentativa Î.S. „Aeroportul International Chișinău” de a clasifica sau a favoriza o listă restrânsă de Companii de Asigurări în participarea la licitația publică în detrimentul altora, pe baza acestui criteriu, încalcă principiile concurenței și legalității.
Ne exprimăm suspiciunea că este posibil să se fi comis o eroare, și anume o confuzie între capitalul social și capitalul propriu al asigurătorului, prin care capacitatea financiară economică se evaluează în baza acestei cifre.
SUPLIMENTAR: În cazul în care, în vederea înlăturării și/sau modificării subpunctului 19 din secțiunea 15, nu vor fi luate în considerare aspectele prevăzute, solicităm clarificarea, cu indicarea expresă a temeiului legal, a modului în care a fost stabilit cuantumul capitalului social, precum și a normelor legale și a modalităților de calcul utilizate pentru determinarea acestuia.
În vederea examinării acesteia vă solicităm să luați în considerare prevederile art. 74 alin (1) și (2) din Legea 92/2022 unde:
Calcularea cerinței de capital minim
(1) Cerința de capital minim, reprezentată de capitalul propriu al societății de asigurare sau de reasigurare, constituie cel puțin (pragul absolut):
a. echivalentul în lei a 2200000 euro (la cursul oficial al leului moldovenesc comunicat de Banca Națională a Moldovei) – pentru societățile de asigurare care desfășoară activitate în categoria „asigurări generale” și nu cad sub incidența lit. b);
b. echivalentul în lei a 3200000 euro (la cursul oficial al leului moldovenesc comunicat de Banca Națională a Moldovei) – pentru societățile de asigurare care desfășoară activitate în categoria „asigurări generale” și care subscriu integral sau parțial și riscurile din clasele de asigurare 10–15 din compartimentul B al anexei;
c. echivalentul în lei a 3200000 euro (la cursul oficial al leului moldovenesc comunicat de Banca Națională a Moldovei) – pentru societățile de asigurare care desfășoară activitate în categoria „asigurări de viață”;
d. echivalentul în lei a 3200000 euro (la cursul oficial al leului moldovenesc comunicat de Banca Națională a Moldovei) – pentru societățile de reasigurare care desfășoară exclusiv activitate de reasigurare;
e. totalul sumelor prevăzute la lit. a) şi c) sau b) şi c) – pentru societățile de asigurare compozite care practică activitatea simultană.
(2) La momentul înregistrării de stat, asigurătorul sau reasigurătorul trebuie să întrunească cerința de capital minim prevăzută la alin. (1) și să dispună de mijloacele bănești depuse integral în formă bănească într-un cont bancar de către fondatorii săi. Societățile de asigurare sau de reasigurare calculează contravaloarea în lei a cuantumurilor în euro, cu efect de la data de 31 decembrie a fiecărui an, în funcție de cursul oficial comunicat de Banca Națională a Moldovei pentru data de 31 octombrie.
Astfel:
SOLICITĂM:
1. Revizuirea subpunctului 19 din secțiunea 15 din cadrul ANUNȚULUI DE PARTICIPARE al achiziției publice referitoare la serviciile de asigurare de răspundere civile și formularea/reformularea lui în modul și în scopul stabilit de lege, care ar permite dreptul legal al tuturor operatoriilor economici interesați în domeniul asigurărilor de a participa fără restricții privind capitalul social.
Răspuns (12 mart 2025, 14:48):
Buna ziua, ca răspuns la solicitarea de clarificare menționăm următoarele:
Cu referire la condiția deținerii capitalului social de 50 milioane raportat la prevederile art. 74 alin. (1) și art. 123 alin. (1) din Legea nr. 92/2022, constatăm că acestea din urmă condiții stabilesc pragul minim al capitalului social necesar unei societății comerciale pentru licențierea activității de asigurare, or acest fapt nu interferează sub nici o formă cu stabilirea unei condiții specifice de calificare, stabilită de către autorul procedurii, cu titlu de indicator al capacității de plată.
Astfel, grupul de lucru își menține în vigoare toate cerințele expuse în documentația de atribuire.
Data:
12 mart 2025, 16:39
Subiectul întrebării:
Clarificare referitor la Răspunsul Aeroportul International Chisinau din 12 mart 2025, 14:48:
Întrebare:
Solicităm, în viziunea entității contractante Î.S. „Aeroportul International Chisinau ”, clarificarea diferenței dintre capitalul propriu, astfel cum este definit la art. 74 din Legea 92/2022, și capitalul social. În acest sens, dorim să înțelegem în ce măsură aceste concepte sunt distincte în viziunea dumneavostră? Or din punct de vedere contabil și juridic: Capitalul social este o componentă a capitalului propriu și reprezintă doar aportul inițial al asociaților/acționarilor.
Capitalul propriu reflectă întreaga valoare netă a companiei, incluzând capitalul social și toate modificările ulterioare (profituri, pierderi, rezerve). Îndemnăm autoritatea contractantă să formuleze o interpelare oficială către Banca Națională a Moldovei (organul de supraveghere a activității companiilor de asigurări) în vederea obținerii unui răspuns clar și corect cu privire la domeniul aplicabil în speță. O astfel de solicitare este necesară pentru a clarifica interpretarea corectă a dispozițiilor legale incidente și pentru a asigura respectarea principiilor de transparență, legalitate și egalitate de tratament în cadrul procedurii de achiziție. Totodată, un răspuns oficial din partea autorității competente va contribui la eliminarea oricăror incertitudini. Vă mulțumim și sperăm că achiziția în cauză va fi una bazată pe principiul corectitudinii, transparenței, și legalității.
Răspuns (14 mart 2025, 14:46):
Buna ziua,
Entitatea contractanta Î.S. „Aeroportul International Chisinau ”, intotdeauna se bazeaza pe principiile legale la stabilirea cerintelor de participare la achizitii, in speta la acesta achizitie Intreprinderea s-a condus de STANDARDUL NAŢIONAL DE CONTABILITATE „CAPITAL PROPRIU ŞI DATORII” , https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=131868&lang=ro#, anume punctul 6 din Stadard, pentru o evaluare clara a ofertantilor conform unui singur punct din Situatiile Finanicare prezentate – capitalul social, care in momentul inregistrarii (modificarii) de stat este minutios verificat de catre autoritatile statului in cuantum clar.
Daca este necesar pentru clarificari c ureferire la Capitalul Propriu, rugam ca solicitantul sa analizeze minutios punctul 5 din STANDARDUL NAŢIONAL DE CONTABILITATE „CAPITAL PROPRIU ŞI DATORII”, in care expres se indica si alte componente de capital care nu pot fi verificate cu certitudine de catre autoritatea contractanta.
Ce tine de art. 74 din Legea 92/2022, punctul b) in cadrul careia asigurarea necesara se regaseste, este indicat pragul absolut al Capitalului Minim – o notiune descifrata in https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=146431&lang=ro capitolul IV, care are formule de calcul specifice doar companiilor de asigurari, si care nu pot fi luate ca reper de catre Autoritatea Contractanta.
Doar utilizatorii autorizați ai platformei pot să adreseze întrebări în perioada de clarificări.
Document semnat cu succes
OK