Statut Anulat
Valoarea estimată fără TVA 4 838 160 MDL
Perioada clarificărilor: 22 sept 2020, 16:08 - 2 oct 2020, 12:00
Perioada de depunere a ofertelor: 2 oct 2020, 12:00 - 13 oct 2020, 12:00

Suport Tehnic pentru furnizori:

(+373) 79999801


Aceasta procedura se va desfășura fară licitație electronică. Oferta Dvs. este finală și trebuie să conțină toată lista de documente cerută de documentația de atribuire.

Renovarea rețelei de iluminat public, reparații capitale ale instalațiilor de alimentare cu energie electrică a sistemului de iliminat public în s.Susleni, rl.Orhei
Informația despre anulare
Motivul anulării
În temeiul art.71 alin.1 lit. g a Legii nr.131 din 03.07.2015 privind achizițiile publice ca urmare a necesității de modificare a caietului de sarcini.
Data anulării
27 oct 2020, 11:27
Informaţia despre solicitant
Codul fiscal/IDNO
Adresa
MD-3548, MOLDOVA, Orhei, s.Susleni, satul Susleni raionul Orhei
Web site
---
Persoana de contact
Nume Prenume
Margareta Boguș
Telefonul de contact
023546238
Datele achizitiei
Data publicării
22 sept 2020, 16:08
Data ultimilor modificări
27 oct 2020, 11:27
Achizitii.md ID
21028532
CPV
45300000-0 - Lucrări de instalaţii pentru clădiri
Tipul procedurii
Licitație deschisă
Criteriu de atribuire
Preţul cel mai scăzut
Surse de finanțare
Data:
24 sept 2020, 11:52
Subiectul întrebării:
Specificaţii tehnice
Întrebare:
Certificat de conformitate - la ce cerinte trebue sa fie conform produsele?
Răspuns (26 sept 2020, 13:03):
Actul de conformitate se dovedeste prin certificatul emis de Inspectia de Certificare și Calitate. Conform cerintelor obligatorii valabile pe teritoriul Republicii Moldova.
Data:
24 sept 2020, 11:53
Subiectul întrebării:
Specificaţii tehnice
Întrebare:
prin ce document se va dovedi IK 07?
Răspuns (26 sept 2020, 13:04):
Gradul de protective mecanică la impact se confirmă prin fisa tehnica și raportul de încercari, emis de laborator. La necessitate APL va solicita incercari de verificare a produsului respectiv.
Data:
24 sept 2020, 11:53
Subiectul întrebării:
Specificaţii tehnice
Întrebare:
prin ce document se va dovedi IP 65?
Răspuns (26 sept 2020, 13:05):
Indice de protecție se confirmă prin fisa tehnica și raportul de încercari, emis de laborator.
Data:
24 sept 2020, 11:54
Subiectul întrebării:
Specificaţii tehnice
Întrebare:
Prin ce document se va dovedi curba fotometrica de tip stradal a corpului de iluminat?
Răspuns (26 sept 2020, 13:05):
Curba fotometrica se va dovedi prin raportul fotometric emis de producator in IES sau LDT și format PDF.
Data:
24 sept 2020, 11:55
Subiectul întrebării:
Specificaţii tehnice
Întrebare:
Prin ce document se va dovedi durata de viata a sursei de lumina?
Răspuns (26 sept 2020, 13:06):
Durata vietii se confirma prin fisa tehnica confirmata de producator.
Data:
24 sept 2020, 11:55
Subiectul întrebării:
Specificaţii tehnice
Întrebare:
Prin ce document se va dovedi temperatura de culoare 4000+/-500K?
Răspuns (26 sept 2020, 13:07):
Temperatura de culoare se confirma prin fisa tehnica confirmata de producator.
Data:
24 sept 2020, 11:57
Subiectul întrebării:
Specificaţii tehnice
Întrebare:
La care standard trebue sa corespunda Fişiere electronice si cum se va dovedi credibilitatea lor?
Răspuns (26 sept 2020, 13:08):
SM SR EN 13201. Standard care defineşte procedurile de selectare a claselor de iluminat, cerinţele faţă de iluminatul căilor de circulaţie a claselor de iluminat, criteriile de performanţă şi metoda de calcul al acestora.
Data:
24 sept 2020, 11:57
Subiectul întrebării:
Specificaţii tehnice
Întrebare:
Cum se va dovedi credibilitatea calculelor luminotehnice In Dialux fara raport fotometric pentru fisierile electronice. Cum se va evalua daca fisierile electronice folosite in calcule corespund corpului de iluminat oferit?
Răspuns (26 sept 2020, 13:09):
Calculele luminotehnice indicate in raportul fotometric se vor verifica cu luxmetru, echipament etalonat, care va indica valoarea nivelului de iluminare pe suprafata respectivă.
Data:
26 sept 2020, 16:47
Subiectul întrebării:
Specificaţii tehnice
Întrebare:
Calculele luminotehnice din ofertele depuse vor fi verificate cu luxmetru? Stimate autoritate contractantă, angajați persoane care au idee despre calcule luminotehnice și flux luminos. În caz contrar Va faceți de râs, masurand cu luxmetru lumina emisă de monitor cu imaginea programul Dialux al fiecărui ofertant.  Întrebarea a fost despre verificarea calculelor și fișierelor electronice a corpurilor de iluminat folosite de fiecare ofertant, care sunt în forma electronică vizualizate pe monitor sau  tipărite în format de hârtie. Pentru a masura cu luxmenrul intemnsitatea luminoasa trebue sa aveti sursa care emite acasta lumina. Raportul de calcul luminotehnic în Dialux calculează și arată rezultatele calculelor, dar nici de cum nu emite lumina fizic, care poate fi măsurată cu luxmetru. Cu luxmetru puteti verifica nivelul de iluminat obtinut dupa depistarea castigatorului, semnarea contractului si implimentarea proiectului, la stadia finala de primire a proiectului. Asa dar, repetam intrebarea la care nu am primit raspuns: Cum se va dovedi credibilitatea calculelor luminotehnice In Dialux fara raport fotometric pentru fisierile electronice. Cum se va evalua daca fisierile electronice folosite in calcule corespund corpului de iluminat oferit?
Răspuns (30 sept 2020, 19:00):
APL s-a referit la faptul că calculele realizate de catre Ofertanti trebuie să corespundă cu corpul de iluminat oferit. Ceea ce rezultă în fine prezentarea actelor măsurărilor, care vor adeveri credibilitatea calculelor prezentate initial.În cazul în care autoritatea contractantă defineşte specificaţiile tehnice din caietul de sarcini prin precizarea performanţelor şi/sau cerinţelor funcţionale solicitate, nicio ofertă nu poate fi respinsă dacă ofertantul demonstrează, prin orice mijloc adecvat, că bunurile, lucrările sau serviciile oferite asigură îndeplinirea performanţelor sau cerinţelor funcţionale solicitate deoarece sînt conforme cu: a) un standard naţional/european: b) o omologare tehnică naţională/europeană; c) o specificaţie tehnică comună; d) un standard internaţional; e) alte reglementări tehnice elaborate de organismele de standardizare europene.
Data:
26 sept 2020, 17:08
Subiectul întrebării:
Specificaţii tehnice
Întrebare:
Standardul SM SR EN 13201 - reglamenteza iluminatul public si nu are atarnare la caracteristicile surselor de lumina asa ca fisierile electronice a corpurilor de iluminat, care sunt obtinute in urma masurarilor fotometrice in laborator si care conțin date despre lumina emisa de corpul de iluminat propus de ofertant, pentru programe arhitecturale care pot simula lumina. Ca urmare, fisierul fotometric poate fi confirmat numai prin raportul fotometric, emis de un laborator acreditat, corespuzator corpului de iluminat oferit si folosit in calcule Dialix. Daca nu se cere asa fel de raport de incercari, nu aveti posibilitatea de a evalua oferta din punc de vedere tehnic. Cum se vor evalua fisierele fotometrice folosite de ofertanti in calulele luminotehnice Dialux?
Răspuns (30 sept 2020, 19:02):
Fisierele fotometrice vor fi evaluate conform prevederelor legale unde ofertantul demonstrează, prin orice mijloc adecvat, că bunurile, lucrările sau serviciile oferite asigură îndeplinirea performanţelor sau cerinţelor funcţionale solicitate (citez): - (12) În cazul în care autoritatea contractantă defineşte specificaţiile tehnice din caietul de sarcini prin precizarea performanţelor şi/sau cerinţelor funcţionale solicitate, nicio ofertă nu poate fi respinsă dacă ofertantul demonstrează, prin orice mijloc adecvat, că bunurile, lucrările sau serviciile oferite asigură îndeplinirea performanţelor sau cerinţelor funcţionale solicitate deoarece sînt conforme cu: a) un standard naţional/european: b) o omologare tehnică naţională/europeană; c) o specificaţie tehnică comună; d) un standard internaţional; e) alte reglementări tehnice elaborate de organismele de standardizare europene.
Data:
26 sept 2020, 17:15
Subiectul întrebării:
Specificaţii tehnice
Întrebare:
Fisa tehica nu este document confirmativ. Conform Lege 131 Art.37 (7) Specificaţiile tehnice se vor baza pe standardele naționale și internaţionale, pe reglementările tehnice şi normativele naţionale, după caz.(13) Un mijloc adecvat de a dovedi conformitatea cu specificatiile tehnice solicitate оl poate reprezenta dosarul tehnic al producatorului sau un raport de оncercare/testare emis de un organism recunoscut, cum ar fi, dupa caz, un laborator neutru de оncercari si calibrare sau un organism de certificare si inspectie care asigura respectarea standardelor nationale/europene aplicabile. Autoritatea contractanta are obligatia de a accepta certificate emise de organisme recunoscute оn oricare dintre statele membre ale Uniunii Europene. Repetam intrebarile: 1.Prin ce document se va dovedi temperatura de culoare 4000+/-500K? 2.Prin ce document se va dovedi durata de viata a sursei de lumina?
Răspuns (30 sept 2020, 19:04):
Temperatura de culoare și durata de viata a sursei de lumină se vor demonstra prin specificatiile tehnice care se vor baza pe dosarul tehnic sau raportul de încercare/testare(citez): (7) Specificaţiile tehnice se vor baza pe standardele naționale și internaţionale, pe reglementările tehnice şi normativele naţionale, după caz. (9) Specificaţiile tehnice trebuie să permită oricărui ofertant accesul egal la procedura de atribuire şi nu trebuie să aibă ca efect introducerea unor obstacole nejustificate de natură să restrîngă concurenţa între operatorii economici. (13) Un mijloc adecvat de a dovedi conformitatea cu specificaţiile tehnice solicitate îl poate reprezenta dosarul tehnic al producătorului sau un raport de încercare/testare emis de un organism recunoscut, cum ar fi, după caz, un laborator neutru de încercări şi calibrare sau un organism de certificare şi inspecţie care asigură respectarea standardelor naţionale/europene aplicabile. Autoritatea contractantă are obligaţia de a accepta certificate emise de organisme recunoscute în oricare dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Data:
26 sept 2020, 17:22
Subiectul întrebării:
Specificaţii tehnice
Întrebare:
Răspuns (26 sept 2020, 13:05): Curba fotometrica se va dovedi prin raportul fotometric emis de producator in IES sau LDT și format PDF. Consultati Legea 131 Art.37, pct. (13); organizm recunoscut nu inseamna emis de producator. Producatorul este persoana cointeresata si nu poate dovedi rezultatele incercarilor. Raportul de incercari fotometrice, care poate fi o dovada este cel emis de laborator acreditat in domeniu.
Răspuns (30 sept 2020, 19:08):
APL nu va solicita nimic mai mult decât ce prevăd actele legislative și normative care sunt în vigoare. Nu este cazul de facut copy/paste la articolele din legi dar citez: (13) Un mijloc adecvat de a dovedi conformitatea cu specificaţiile tehnice solicitate îl poate reprezenta dosarul tehnic al producătorului SAU un raport de încercare/testare emis de un organism recunoscut, cum ar fi, după caz, un laborator neutru de încercări şi calibrare sau un organism de certificare şi inspecţie care asigură respectarea standardelor naţionale/europene aplicabile. Autoritatea contractantă are obligaţia de a accepta certificate emise de organisme recunoscute în oricare dintre statele membre ale Uniunii Europene. - Vă rog nu scoateti din context citate aparte, normele legislative trebuiesc respectate în întregime de către toti participantii.
Data:
26 sept 2020, 17:34
Subiectul întrebării:
Specificaţii tehnice
Întrebare:
Certificat de conformitate - la ce cerinte trebue sa fie conforme produsele? Nu am intrebat de cine sa fie emis certificatul, doar am intrebat corespunderea la care standarde sau normative trebue sa ateste certificatul?
Răspuns (30 sept 2020, 19:09):
- Certificatul de conformitate trebuie să corespundă normelor și cerințelor Republicii Moldova
Data:
26 sept 2020, 17:39
Subiectul întrebării:
Specificaţii tehnice
Întrebare:
Răspuns (26 sept 2020, 13:04): La necessitate APL va solicita incercari de verificare a produsului respectiv." Acasta afirmare contrazice legislatiei, provoaca abordare neproprtionala catre ofertani si nu este transparenta pentru toti ofertantii cointeresati.
Răspuns (30 sept 2020, 19:11):
APL nu va solicita nimic mai mult decât ce prevăd actele legislative și normative în Republica Moldova. Spre urmare citez: (12) În cazul în care autoritatea contractantă defineşte specificaţiile tehnice din caietul de sarcini prin precizarea performanţelor şi/sau cerinţelor funcţionale solicitate, nicio ofertă nu poate fi respinsă dacă ofertantul demonstrează, prin orice mijloc adecvat, că bunurile, lucrările sau serviciile oferite asigură îndeplinirea performanţelor sau cerinţelor funcţionale solicitate deoarece sînt conforme cu: a) un standard naţional/european: b) o omologare tehnică naţională/europeană; c) o specificaţie tehnică comună; d) un standard internaţional; e) alte reglementări tehnice elaborate de organismele de standardizare europene. (13) Un mijloc adecvat de a dovedi conformitatea cu specificaţiile tehnice solicitate îl poate reprezenta dosarul tehnic al producătorului sau un raport de încercare/testare emis de un organism recunoscut, cum ar fi, după caz, un laborator neutru de încercări şi calibrare sau un organism de certificare şi inspecţie care asigură respectarea standardelor naţionale/europene aplicabile. Autoritatea contractantă are obligaţia de a accepta certificate emise de organisme recunoscute în oricare dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Data:
1 oct 2020, 08:56
Subiectul întrebării:
Specificaţii tehnice
Întrebare:
APL nu va solicita nimic mai mult decât ce prevăd actele legislative și normative în Republica Moldova. Concretizati actele legislative si normative, pentru abordare egala la toti ofertantii.
Răspuns (2 oct 2020, 11:26):
Actele legislative și normative peteritoriulRepublicii Moldova. StimatiOfertanți D-străartrebui din start săcunoaștețiActele legislative și normativereferitoare la obiectulachizitieiîncauză. Nu estecazul ca APL săvăindice un anumitarticolsausăscoată din context cevacearcontribui la favorizareasaudefavorizareaunuisaualtui participant. - În tot cazul Vă propunem să studiați atât actele legislative cît și cele normative care sunt direct vizate de obiectul în cauză. Ca recomandare puteți accesa următoarelesurse în care veți găsi o informare amplă referitoare la obiectul achizitiei: • Legeanr. 131 din 03.07.2015 privindachiziţiilepublice; • SM CEN/TR 13201- 1:2017 - Iluminat public. Partea 1: Liniidirectoareprivindselectareaclaselor de iluminat; • SM EN 13201-2:2017 - Iluminat public. Partea 2: Cerinţe de performanţă; • SM EN 13201-3:2017 - Iluminat public. Partea 3: Calcululperformanţelor; • SM EN 13201-4:2017 - Iluminat public. Partea 4: Metode de măsurare a performanţelorfotometrice; • SM EN 13201-5:2017 - Iluminat public. Partea 5: Indicatori de performanţăenergetică. • Ghid practic privind iluminatul stradal în zonele rurale ale Moldovei.
Data:
1 oct 2020, 08:58
Subiectul întrebării:
Specificaţii tehnice
Întrebare:
Nu am primit raspuns: Certificat de conformitate - la ce cerinte trebue sa fie conform produsele?
Răspuns (2 oct 2020, 11:27):
- Certificatul de conformitate trebuie să corespundă normelor și cerințelor Republicii Moldova.Certificatul de Conformitate la produsoferit – trebuie să corespundă standardelor SM SR EN 60598, Corpuri de iluminat.
Data:
1 oct 2020, 08:59
Subiectul întrebării:
Specificaţii tehnice
Întrebare:
Nu am primit raspuns: prin ce document se va dovedi IK 07; IP65; durata de viata; temperatura de culoare?
Răspuns (2 oct 2020, 11:32):
Stimati ofertanti, Vă rugăm respectuos să studiati integral (nu parțial) Legeanr. 131 din 03.07.2015 privind achiziţiile publice, în care este descries - (11) Încazulîn care o autoritate contractantă utilizează opțiunea prevăzută la alin. (10) lit. a) de a formula specificațiile tehnice în termeni de performanță sau cerințe funcționale, aceasta nu respinge o ofertă de bunuri, lucrări sau servicii conforme cu un standard național care transpune un standard european, cu un agrementtehniceuropean, cu o specificațietehnicăcomună, cu un standard internațional sau cu un sistemtehnic de referințăelaborat de un organism european de standardizare, dacă aceste specificații vizează performanțele sau cerințele funcționalepe care le-a impus autoritatea respectivă. (12) Încazulîn care autoritateacontractantădefineştespecificaţiiletehnice din caietul de sarciniprinprecizareaperformanţelorşi/saucerinţelorfuncţionalesolicitate, nicioofertă nu poate fi respinsădacăofertantuldemonstrează, prinoricemijlocadecvat, căbunurile, lucrărilesauserviciileoferiteasigurăîndeplinireaperformanţelorsaucerinţelorfuncţionalesolicitatedeoarecesîntconforme cu: a) un standard naţional/european: b) o omologaretehnicănaţională/europeană; c) o specificaţietehnicăcomună; d) un standard internaţional; e) altereglementăritehnice elaborate de organismele de standardizareeuropene. (13) Un mijlocadecvat de a dovediconformitatea cu specificaţiiletehnicesolicitateîlpoatereprezentadosarultehnic al producătoruluisau un raport de încercare/testareemis de un organism recunoscut, cum ar fi, dupăcaz, un laboratorneutru de încercărişicalibraresau un organism de certificareşiinspecţie care asigurărespectareastandardelornaţionale/europeneaplicabile. Autoritateacontractantă are obligaţia de a accepta certificate emise de organismerecunoscuteînoricaredintrestatelemembre ale UniuniiEuropene. APL nu Va da nici un raspunsîn afara articolelor prevăzute de lege. Vă rog să nu puneti întrebări, raspunsul cărora va favoriza un anumit ofertant si va defavoriza pe altcineva. Studiati legislația și îndepliniți actele în corespundere cu prevederile legale.
Data:
1 oct 2020, 09:01
Subiectul întrebării:
Specificaţii tehnice
Întrebare:
Nu am primit raspuns: Cum se va dovedi credibilitatea calculelor luminotehnice In Dialux fara raport fotometric pentru fisierile electronice. Cum se va evalua daca fisierile electronice folosite in calcule corespund corpului de iluminat oferit?
Răspuns (2 oct 2020, 11:35):
Stimati ofertanti, Vă rugăm respectuos să studiati integral (nu parțial) Legeanr. 131 din 03.07.2015 privind achiziţiile publice. Fiecare ofertant pe propria raspundere demonstrează (APL nu poate impune un anumit soft sau program de calculanume), prin orice mijloc adecvat, că bunurile, lucrările sau serviciile oferite asigură îndeplinirea performanţelor sau cerinţelor funcţionale solicitate
Data:
1 oct 2020, 09:04
Subiectul întrebării:
Specificaţii tehnice
Întrebare:
Publicati standardele de referinta la cerinte, asa cum cere legea.
Răspuns (2 oct 2020, 11:38):
Stimati ofertanti D-stră trebuie cu sigurantă să cunoașteți standatdele ce țin de obiectul achiziției și nu este cazul ca APL să le indice. În tot cazul pentru informații Vă puteți informa din: -SM CEN/TR 13201- 1:2017 - Iluminat public. Partea 1: Liniidirectoareprivindselectareaclaselor de iluminat; -SM EN 13201-2:2017 - Iluminat public. Partea 2: Cerinţe de performanţă; -SM EN 13201-3:2017 - Iluminat public. Partea 3: Calcululperformanţelor; -SM EN 13201-4:2017 - Iluminat public. Partea 4: Metode de măsurare a performanţelorfotometrice; -SM EN 13201-5:2017 - Iluminat public. Partea 5: Indicatori de performanţă energetică. Pentru informatii detaliate puteți accesa pagina Institutului de Standardizare din Moldova, standard.md.
Data:
1 oct 2020, 09:18
Subiectul întrebării:
Specificaţii tehnice
Întrebare:
Criteriile de calificare stabilite de autoritatea contractantă trebuie să aibă legătură directă cu obiectul contractului ce urmează a fi atribuit, iar nivelul cerinţelor minime solicitate prin documentaţia de atribuire, precum şi documentele care probează îndeplinirea lor se vor limita numai la cele strict necesare pentru îndeplinirea corespunzătoare a contractului. Concretizati documente care să ateste respectarea condiţiilor tehnice?
Răspuns (2 oct 2020, 11:40):
Stimat iofertanti, Vă rugăm respectuos să studiati integral (nu parțial) Legeanr. 131 din 03.07.2015 privindachiziţiilepublice, în care estedescriscăUn mijlocadecvat de a dovediconformitatea cu specificaţiiletehnicesolicitateîlpoatereprezentadosarultehnic al producătoruluiSAU un raport de încercare/testareemis de un organism recunoscut, cum ar fi, dupăcaz, un laboratorneutru de încercărişicalibraresau un organism de certificareşiinspecţie care asigurărespectareastandardelornaţionale/europeneaplicabile. Autoritateacontractantă are obligaţia de a accepta certificate emise de organismerecunoscuteînoricaredintrestatelemembre ale UniuniiEuropene. - nicioofertă nu poate fi respinsădacăofertantuldemonstrează, prinoricemijlocadecvat, căbunurile, lucrărilesauserviciileoferiteasigurăîndeplinireaperformanţelorsaucerinţelorfuncţionalesolicitatedeoarecesîntconforme cu: a) un standard naţional/european: b) o omologaretehnicănaţională/europeană; c) o specificaţietehnicăcomună; d) un standard internaţional; e) altereglementăritehnice elaborate de organismele de standardizare europene.
Data:
1 oct 2020, 11:24
Subiectul întrebării:
Specificaţii tehnice
Întrebare:
Problema consta nu in aceia ca APL nu va solicita nimic mai mult decât ce prevăd actele legislative și normative în Republica Moldova, dar problema este ca autoritatea contractanta NU solicita documentele care probează îndeplinirea cerintelor concrete, asa cum prevede legea. Ca urmare nu va avea posibilitate de a evalua ofertele respectand principiului tratamentului egal. Principiului tratamentului egal presupune ca, oricând pe parcursul procedurii de atribuire, să se stabilească şi să se aplice reguli, cerinţe, criterii identice pentru toţi operatorii economici, astfel încât aceştia să beneficieze de şanse egale de a deveni contractanţi. Cum putem din toate actele legislative și normative în Republica Moldova sa alegem (ghicim) cele care vor fi aprobate pentru evaluarea ofertelor?
Răspuns (2 oct 2020, 11:43):
Evaluarea ofertelorva fi realizata in baza specificatiilor tehnice indicate preventiv.
Data:
2 oct 2020, 09:54
Subiectul întrebării:
referitor la procedurii
Întrebare:
BUNA ZIUA! REVIZUITI TERMENII DE EXECUTARE A LUCRARILOR. AVEM CONFORM CAIETULUI APROXIMATIV 46 000 M DE CONDUCTOR....1400 BUC DE CORPURI DE ILUMINAT.........S.A.M.D ...........DOAR IN 30 ZILE LUCRATOARE ????
Răspuns (2 oct 2020, 11:55):
Va conformati cerintelor conform documentatiei de atribuire.Apare sezonul de toamna, ploios, deaceia terrmenii sint restrins.
К сожалению, вопросы можно задавать только во время периода "Perioada de actualizare".