Statut Anulat
Valoarea estimată fără TVA 2 210 500 MDL
Perioada clarificărilor: 17 ian 2020, 17:09 - 8 febr 2020, 11:29
Perioada de depunere a ofertelor: 8 febr 2020, 11:29 - 17 febr 2020, 20:45

Suport Tehnic pentru furnizori:

(+373) 79999801

Tehnică de calcul și echipament de simulare VR/AR (repetat)
Informația despre anulare
Motivul anulării
procedura de achizitie va fi repetata intrucit documentatia de atribuire s-a modificat, iar functionalul tehnic al platformei este limitat
Data anulării
7 febr 2020, 14:16
Informaţia despre solicitant
Codul fiscal/IDNO
Adresa
MD-2009, MOLDOVA, mun.Chişinău, mun.Chişinău, str.Alexe Mateevici 60
Web site
---
Persoana de contact
Nume Prenume
Elena Calmîș
Telefonul de contact
022241240
Datele achizitiei
Data publicării
17 ian 2020, 17:09
Data ultimilor modificări
7 febr 2020, 14:16
Achizitii.md ID
21018121
CPV
30200000-1 - Echipament şi accesorii pentru computer
Tipul procedurii
Licitație deschisă
Criteriu de atribuire
Preţul cel mai scăzut
Surse de finanțare
Lista loturilor
Lot 1
Buget: 1800000.0 MDL
Anulată
Lot 4
Buget: 250000.0 MDL
Anulată
Lot 3
Buget: 5500.0 MDL
Anulată
Lot 2
Buget: 155000.0 MDL
Anulată
Lot 1
Data:
20 ian 2020, 12:49
Subiectul întrebării:
cerințe tehnice
Întrebare:
În baza caietului de sarcini publicat, rugăm respectuos să comentați următoarele întrebări: 1. În comparație cu caietul de sarcini precedent, publicat în decembrie, s-au mărit unii parametri a calculatorului, și anume memoria operativă și hard. Pe dealtă parte, a scăzut puterea blocului de alimentare. Menționăm că, în configurația precedentă, puterea de 600W a blocului de alimentare nu avea rezervă pentru alimentarea procesorului, plăcii video și două discuri hard, etc. În configurația curentă MICȘORAREA puterii blocului de alimentare, reprezintă o decizie incorectă din punct de vedere a fiabilității și funcționării corecte a calculatorului. Rugăm să modificați configurația, și anume, să micșorați numărul de componente adăugate, sau să măriți blocul de alimentare minim până la 600W, pentru a reduce încărcarea sistemului de alimentare și pentru a asigura o fucționare fără probleme și stabilă a stației. 2. Rugăm să menționați, dacă o parte din porturile USB pe panoul frontal, pot fi instalate în partea din spate a calculatorului. Ca pe partea frontală să rămână porturile cu funcție de încărcare și USB-Type C
Răspuns (21 ian 2020, 12:30):
Bună ziua. Vă mulțumim pentru întrebări. 1) În specificația tehnică publicată este indicată puterea minimă a sursei de alimentare, care poate fi utilizată în configurația solicitată. Utilizarea unei surse cu o putere mai mare în oferta dvs, se permite. 2) În specificația tehnică este indicat numărul de porturi necesare pe panoul frontal, reieșind din necesitățile funcționale și utilizare comodă. Dacă apar alte neclarități, rugăm să le scrieți.
Lot 1
Data:
20 ian 2020, 13:59
Subiectul întrebării:
încălcarea cerințelor tehnice
Întrebare:
Stimati domni, După analizarea cerințelor tehnice, avem toate motivele să argumentăm că configurația a fost făcută pentru un singur producător - HP și modelul computerului HP Z1 Tower G5. Combinația de caracteristici sugerează că acest model particular se potrivește ideal cerințelor și niciun alt producător nu poate oferi ceva de genul acesta în gama de prețuri cerute. Aceasta este o încălcare gravă a LEGE Nr. 131 din 03/03/2015 privind achiziția publică. Cerem să faceți modificări corespunzătoare pentru asigurarea unor condiții competitive pentru toți participanții. mersi mult !
Răspuns (21 ian 2020, 12:48):
Bună ziua. Vă mulțumim pentru întrebare. Rugăm să atrageți atenția, specificația tehnică solicitată este pe deplin deschisă pentru producători, sunt indicate doar cerințele minime, în corespundere cu condițiile tehnice și de utilizare. Reieșind din experiența anterioară, echipamentele pot fi oferite din partea mai multor producători, cu respectarea caietului de sarcini, ca de exemplu - Dell, HP, Lenovo, MSI. În acest context, vă rugăm să specificați ce parametri din opinia dvs nu pot fi îndepliniți de către acești producători?
Data:
21 ian 2020, 10:43
Subiectul întrebării:
Cu privire la Softul CUDA
Întrebare:
Cu privire la softul CUDA 10.1. ROg sa excludeți din caietul de sarcini acest SOFT, și cartela video RTX 2070, Pentru că sunt mărci comerciale. NU evitați să studiați alte platforme pentru VR development - ca exemplu Radeon™ VR Ready Creator -- https://www.amd.com/en/technologies/vr-ready-creator, care au mai multe avantaje - faptul că va bazați pe frecvențe la GPU și memorie, nu se specifică anume pentru ce sunt destinate stațiile de lucru.
Răspuns (21 ian 2020, 13:03):
Bună ziua. Vă mulțumim pentru întrebare. Rugăm să atrageți atenția, în specificațiile tehnice este indicat “min de tip NVIDIA RTX 2070 8GB sau echivalent”, ceea ce este o condiție minimă pentru respectarea condițiilor tehnice și de funcționare a stațiilor de lucru și nu restricționează participanții, utilizarea altor cartele grafice se acceptă. Utilizarea tehnologiilor CUDA 10.1 și Mathematica 12+ reprezintă o condiție necesară în cerințele tehnice și funcționarea ulterioară a stațiilor de lucru conform destinației calculatoarelor - programare soft AR/VR, CUDA 10.1 și Mathematica 12+. Dacă apar alte neclarități, rugăm să le scrieți.
Data:
21 ian 2020, 14:18
Subiectul întrebării:
Cu privire la Softul CUDA
Întrebare:
Mentionez ca Mathematica 12+ poate opera prin intermediul OpenCL cu placile video de la Nvidia, AMD s.a. Aceiasi situatie e si cu AR/VR dev. - OpenCL API = CUDA API, nucleiele CUDA din placile video Nvidia sunt virtualizate, asfel ele pot avataja productivitatea doar acolo unde este utilizat CUDA API. Insa comparativ, in majoritatea aplicatiilor profesionale pentru prelucrarea contentului (chiar si AR/VR) pe baza de GPU, OpenCL este invingator. EU cred ca rezultatul cel mai real poate fi observat cu tehnica APPLE din seria MacBook PRO, Mac PRO, iMac Pro, unde se folosesc placile video de la AMD - care opereaza prin intermediul OpenCL. Stergeti va rog CUDA 10.1 si RTX 2070 - pentru ca exista solutii mai productive pentru aplicarea destinata. Totodata rog sa nu va bazati pe frecvetele de operare a GPU si a GRAM, pentru ca in solutiile destinate pentru development, resursele placilor grafice se utilizeaza altfel, nu degeaba solutiile profesionale sau divizat de acelea destinate pentru jocuri, si sunt imens mai scumpe cu specificatii la frecvente mai slabe, datorita faptului ca se utilizeaza diverse tehnologii de corectie. Rog sa va bazati pe solutiile Nvidia Quadro series si AMD WS series - ele sunt destinate special pentru aplicatia destinata. Chiar si cu CUDA API. Cu privire la CPU , dupa specificatiile publicate este doar un CPU - i9-9900, Faptul ca limitati concurenta este evident. rog sa mai analizati cerintele - pentru ca i9-9900 nu este cea mai productiva solutie dupa valoarea de bani care o are. Exista solutii concurabile mai ieftine cit din seria Intel XEON - atit si de la producatorul AMD Merci ANticipat!
Răspuns (22 ian 2020, 11:58):
Bună ziua. Vă mulțumim pentru întrebare. 1) Rugăm să atrageți atenția, utilizarea RTX 2070 nu este o condiție obligatorie (min de tip NVIDIA RTX 2070 8GB sau echivalent). Dvs puteți propune o cartelă care corespunde specificațiilor tehnice minimale solicitate sau una ce depășește acești parametri minimali. Cerințele minimale sunt necesare pentru realizarea scopului propus în caietul de sarcini. Suportul CUDA și Mathematica 12+ sunt condiții obligatorii pentru cerințele tehnice și utilizarea ulterioară a stațiilor de lucru în scopurile propuse - programare soft AR/VR, programare CUDA și Mathematica 12+. 2) Vă mulțumim pentru precizare, specificațiile tehnice ale procesorului vor fi modificate ținînd cont de propunerea dvs. Deasemenea, vă rugăm să atrageți atenția că parametrii solicitați din specificațiile tehnice sunt minimali conform scopului utilizării și destinației calculatoarelor. Dacă apar alte neclarități, rugăm să le scrieți.
Data:
21 ian 2020, 16:22
Subiectul întrebării:
încălcarea cerințelor tehnice - Răspuns (21 ian 2020, 12:48):
Întrebare:
Mulțumesc pentru răspuns. Cu toate acestea, insistăm că cerințele tehnice sunt PERFECTE pentru computerul HP Z1 Entry Tower G5. Niciunul dintre producătorii enumerați nu are modele similare. Vom fi foarte recunoscători dacă puteți furniza cel puțin un model care îndeplinește pe deplin cerințele în funcție de tipul procesorului solicitat (platformele cu procesor dual nu are sens să menționez, deoarece prețurile sunt de nivel complet diferit și comparația lor cu desktop-ul obișnuit, căruia i se atribuie pictograma @Z, nu este corect), numărul de porturi de pe panoul frontal, sursa de alimentare și placa video. Opțiunile "Game PC" nu trebuie să ofere Mersi mult
Răspuns (22 ian 2020, 12:48):
Cu tot respectul, noi nu ne ocupăm cu configurarea calculatoarelor și formarea prețurilor pentru acestea, caietul de sarcini publicat corespunde necesităților noastre pentru realizarea scopurilor propuse. Dacă în opinia dvs careva specificații tehnice limitează oferta și configurația dvs, vă rugăm să le precizați, iar în cazul cînd acestea nu vor contrazice necesităților noastre, ele vor fi acceptate.
Data:
22 ian 2020, 10:20
Subiectul întrebării:
cerințe tehnice
Întrebare:
Despre blocul de alimentare: Există reguli electrotehnice care sunt recomandate pentru utilizare. Inclusiv regula de rezervare a puterii blocului de alimentare în fața consumului real de energie al componentelor, care sunt alimentate de la acestă sursă. La selectarea blocului de alimentare, pentru calculator, ar trebui să fie prevăzut cel puțin 20% rezervă de putere, ca blocul să nu lucreze la limite. Dacă este prognozat upgrade, atunci are sens mărirea rezervei de putere a blocului de alimentare până la 50%. În cazul dvs., consumul de energie la încărcare ne maximală aproximativ este de 450W, la cele maxime fiind aproximativ 500W. Astfel, în baza recomandărilor clasice blocul de alimentare trebuie să fie minim de 600W (ce și a fost în specificația anterioară). Rugăm respectuos, să introduceți schimbările corespunzătoare în specificație pentru a asigura funcționarea normală și fiabilă a calculatorului.
Răspuns (22 ian 2020, 12:55):
Bună ziua. Vă mulțumim pentru întrebare. Rugăm să atrageți atenția, în specificațiile tehnice sunt indicați parametrii minimali pentru blocul de alimentare (min 500W), utilizarea unui bloc de sistem cu o putere mai mare se admite. Dacă apar și alte neclarități, rugăm să le scrieți.
Data:
22 ian 2020, 11:16
Subiectul întrebării:
Cu privire la Softul CUDA
Întrebare:
Totodata rog sa analizati ce recomanda nvidia pentru Mathematica 12+ https://www.nvidia.com/object/cuda-programming-mathematica Astfel va propun sa reanalizati cerintele tehnice. Ar fi mai productiv sa procurati servere dotate cu Nvidia Tesla si sa virtualizati la 42 de terminale. Si mai ieftin...
Răspuns (22 ian 2020, 13:05):
Vă mulțumim pentru întrebare, vom lua în considerare această posibilitate.
Data:
22 ian 2020, 11:26
Subiectul întrebării:
Cu privire la Softul CUDA
Întrebare:
totodata comfirmarea ca Mathematica 12+ suporta si OpenCL si CUDA https://www.wolfram.com/mathematica/new-in-8/cuda-and-opencl-support/ Despre intergrarea CUDA link https://reference.wolfram.com/language/CUDALink/tutorial/Overview.html Despre integrarea OpenCL link https://reference.wolfram.com/language/OpenCLLink/guide/OpenCLLink.html
Răspuns (22 ian 2020, 13:08):
Vă mulțumim pentru precizarea tehnică. Rugăm să atrageți atenția, suportul CUDA și Mathematica 12+ este o cerință obligatorie pentru utilizarea ulterioară a stațiilor de lucru în scopurile propuse - programare soft AR/VR, programare CUDA și programare Mathematica 12+. Dacă apar alte neclarități, rugăm să le scrieți.
Data:
22 ian 2020, 12:35
Subiectul întrebării:
Cu privire la Softul CUDA
Întrebare:
Suntem complet de acord cu colegii vizavi de utilizarea plăcilor grafice nVIDIA și AMD, precum și a procesoarelor Intel XEON sau AMD. Vă rugăm să stabiliți criterii pentru conformitatea componentelor cerute în caietul de sarcini curent cu privire la inlocuirea opțiunelor menționate la altele similare. E firesc că plăcile video înscrise pe listă ar trebui să fie compatibile cu produsele software necesare. Având la dispoziție modelul procesorului și a cartelei video necesare puteți utiliza compara perfomanțele necesare pe site-uri de testare recunoscute în toată lume precum ar fi: https://www.cpubenchmark.net/ și https://www.videocardbenchmark.net/ În acest caz, orice restricție de participare este eliminată complet, iar participanții pot oferi orice procesor sau cartela video care respectă parametrii de performanță ceruți de client
Răspuns (22 ian 2020, 16:10):
1) Rugăm să atrageți atenția, noi ca autoritate contractantă trebuie să ne bazăm pe caietul de sarcini elaborat conform necesităților noastre. Caietul de sarcini este reglementat strict pe utilizarea unor sau altor soluții. Utilizarea tehnologiilor CUDA și Mathematica 12+ este o condiție necesară pentru specificațiile tehnice și o condiție prealabilă pentru funcționarea software-ului utilizat. 2) Utilizarea anumitor componente ale stației de lucru, cum ar fi CPU, GPU, RAM, SSD, HDD și numărul minim necesar de porturi, este reglementată de sarcina tehnică. Noi, în calitate de autoritate contractantă, suntem obligați să respectăm strict termenii de referință, pentru a garanta operabilitatea și funcționarea deplină a echipamentului achiziționat. Vă rugăm să indicați ce parametri tehnici limitează propunerea și configurația dvs., și dacă ei nu contravin condițiilor de referință, vor fi acceptate.
Data:
22 ian 2020, 13:29
Subiectul întrebării:
Porturi: Front min: 1 x headset connector; 2 x USB 3.1 Gen 2, 1 x USB 2.0 (fast charging), 1 x USB 2.0, 1 x USB Type-C™ port, Rear min: 1 x audio-in, 1 x audio-out, 2 x DisplayPort™ 1.2 (DP++), 1 x power connector, 1 x RJ-45, 2 x USB 3.1 Gen 1, 2 x USB 3.1 Gen 2, 2 x USB 2.0
Întrebare:
Buna ziua! In conformitate cu specificatia tehnica minima pentru porturile solicitate: Porturi: Front min: 1 x headset connector; 2 x USB 3.1 Gen 2, 1 x USB 2.0 (fast charging), 1 x USB 2.0, 1 x USB Type-C™ port, Rear min: 1 x audio-in, 1 x audio-out, 2 x DisplayPort™ 1.2 (DP++), 1 x power connector, 1 x RJ-45, 2 x USB 3.1 Gen 1, 2 x USB 3.1 Gen 2, 2 x USB 2.0, care fac referinta strict doar la un model si producator concret si anume: http://h20195.www2.hp.com/v2/GetDocument.aspx?docname=4AA7-5850EEE&doctype=data%20sheet&doclang=EN_GB&searchquery=&cc=ie&lc=en, ceea ce vine in contradictie cu legislatia in vigoare privind achizitiile publice Articolul 37. Regulile privind descrierea bunurilor, lucrărilor şi serviciilor; (6) Specificațiile tehnice nu vor face referinţă la o anumită marcă comercială sau la un anumit agent economic, la un brevet, o schiţă sau un tip de bunuri, de lucrări şi de servicii, nu vor indica o origine concretă, un producător sau un operator economic concret. În cazul în care nu există un mod suficient de exact de expunere a cerinţelor faţă de achiziţie, iar o astfel de referinţă este inevitabilă, caracteristicile vor include cuvintele „sau echivalentul”.; (9) Specificaţiile tehnice trebuie să permită oricărui ofertant accesul egal la procedura de atribuire şi nu trebuie să aibă ca efect introducerea unor obstacole nejustificate de natură să restrîngă concurenţa între operatorii economici.; Articolul 7. Principiile de reglementare a relaţiilor privind achiziţiile; a) utilizarea eficientă a banilor publici şi minimizarea riscurilor autorităţilor contractante; b) transparenţa achiziţiilor publice; c) asigurarea concurenţei şi combaterea practicilor anticoncurențiale în domeniul achiziţiilor publice; h) tratament egal, imparţialitate, nediscriminare în privinţa tuturor ofertanţilor şi operatorilor economici; 1. Astfel, Va rugam intru evitarea procedurii de contestare a documentelor de atribuire sa veniti cu un raspuns justificativ si argumentat referitor la modul si scopul utilizarii pentru necesitatea/solicitarea pe panoul frontal disponibilitatea a minim 5 Porturi USB in ordinea stipulata in caietul de sarcini si anume: Porturi: Front min: 1 x headset connector; 2 x USB 3.1 Gen 2, 1 x USB 2.0 (fast charging), 1 x USB 2.0, 1 x USB Type-C™ port - ????? 2. Va rugam sa clarificati, argumentati necesitatea pe panoul din spate a 2 x DisplayPort™ 1.2 (DP++), atunci cind statiile vor fi complecvtate cu Cartelă grafică: min de tip NVIDIA RTX 2070 8GB sau echivalent (3 x PD probabil s-a avut in vedere 3 x DP, 1 x HDMI sau echivalent cu adapter), sau totusi este vorba despre aceleasi porturi-? asteptam un raspuns în mod clar, complet şi fără ambiguităţi, cît mai repede posibil in conformitatea cu legea privind achizitiile publice. Va multumim anticipat !!!
Răspuns (22 ian 2020, 16:28):
Bună ziua. Mulțumim pentru întrebare. Rugăm să atrageți atenția asupra faptului că noi nu încercărm în nici un caz să limităm propunerile participanților, căci în toate răspunsurile la întrebările puse, noi solicităm să specificați exact care parametri vă limitează și noi suntem de accord să le modificăm dacă acestea nu sunt contrarii caietului de sarcini. Cît privește – Front min: 1 x headset connector; 2 x USB 3.1 Gen 2 1 x USB 2.0 (fast charging) 1 x USB 2.0 1 x USB Type-C™ port – vor fi efectuate modificări în caietul de sarcini, specificațiile privind porturile va fi simplificată. Mulțumim pentru precizare. Dacă apar și alte neclarități, rugăm să le scrieți.
Data:
22 ian 2020, 14:40
Subiectul întrebării:
încălcarea cerințelor tehnice - Răspuns (22 ian 2020, 12:48):
Întrebare:
întrucât clientul a ignorat cerințele pentru modificarea specificațiilor făcute pentru un singur producător - HP, insistăm asupra anulării licitatiei, în caz contrar, ne rezervăm dreptul de a depune o reclamație la ANSC.
Răspuns (22 ian 2020, 16:35):
Rugăm să atrageți atenția, noi solicităm să specificați exact care parametri tehnici pot limita propunerea dvs., și dacă nu contrazic caietul de sarcini, vor fi acceptate.
Data:
22 ian 2020, 14:50
Subiectul întrebării:
Răspuns (22 ian 2020, 13:08):
Întrebare:
Cu privire la programare CUDA, Mentionez ca CUDA 10.1 este doar o solutie proprietara pentru interactionarea intre video si soft, astfel CUDA este marca comerciala, inregistrata de NVIDIA, conform articolului 37, nu aveti dreptul sa faceti referina la vre-o marca comerciala. De aceea si am specificat OpenCL, care nu prea difera de CUDA cu atit mai mult in sarcina d-stra.
Răspuns (22 ian 2020, 16:45):
Vă mulțumim pentru precizare tehnică. Atragem atenția asupra faptului că suportul tehnologiilor CUDA și Mathematica 12+ este o condiție necesară pentru funcționarea și utilizarea ulterioară acetor stații de lucru conform scopurilor propuse - programare soft AR/VR. Noi nu limităm utilizarea soluțiilor Nvidia, pentru această ofertă este disponibilă o listă foarte mare de soluții posibile. Puteți face o ofertă bazată pe parametrii minimi posibili sau mai mari, utilizarea CUDA SDK este o condiție a specificațiilor tehnice și este utilizată în software-ul folosit. În absența acestei tehnologii, funcționalitatea necesară va fi absentă.
Data:
22 ian 2020, 15:23
Subiectul întrebării:
Răspuns (22 ian 2020, 13:08):
Întrebare:
Totodata nu evitati sa studiati tehnologiile de cloud computing, pentru astfel de soft ca Mathematica 12+ ar fi mai productiv si mai econom la asa nr de statii. Cloud computing va permite sa ecomnomisiti cit pe echipament, atit si pe energie electrica.
Răspuns (22 ian 2020, 16:47):
Vă mulțumim pentru clarificare, vom lua în considerare această posibilitate.
Data:
22 ian 2020, 16:55
Subiectul întrebării:
Răspuns (22 ian 2020, 16:45):
Întrebare:
In cazul in care poate fi utilizat OpenCL SDK, inloc de CUDA, cam nu e logic raspunsul d-stra. Inclusiv si pentru programarea soft AR/VR.
Răspuns (23 ian 2020, 11:37):
Vă rugăm să atrageți atenția, nu putem modifica cerințele la discreția noastră, această cerință tehnică privind utilizarea tehnologiei CUDA a fost solicitată de către programiștii și specialiștii tehnici, această condiție este obligatorie.
Data:
22 ian 2020, 18:49
Subiectul întrebării:
Specificaţie tehnică
Întrebare:
Stimati domni, rezumând toate cele de mai sus, Rugăm să indicați parametrii procesorului, video plăcii fără referire către producător, doar parametrii tehnici și compatibilitatea lor cu platforma Mathematica12 + (pentru placa video); Rugăm să schimbați puterea blocului de alimentare către una mai mare, deoarece parametrii calculatorului solicitat după consum de energie în regim normal sunt echivalente cu puterea blocului de alimentare indicat in specificația tehnică, dar regimul maximal de lucru a calculatorului utilizează mult mai multe resurse a blocului de alimentare. Corect a fost menționat în sesiunea de întrebări și răspunsuri, că pentru funcționarea normal a calculatorului este nevoie de minim 20% din resursele blocului de alimentare să fie ca rezervă. În plus, apărarea dvs. explicită a puterii incorecte demonstrează că sunt interese față de tehnica companiei HP (De asemenea, dorim să menționăm că modelul HP Z1 Entry G5 este un computer de birou obișnuit, cu o unitate de alimentare crescută până la 500W, iar utilizarea sa pentru 3D si VR aplicatie nu este în totalitate adecvată în acest caz); Rugăm să revizuiți numărul de porturi USB pe panoul frontal, deoarece acest fapt, în primul rând, are interesul unui producător, iar în al doilea rând, nu corespunde avizului făcut de reprezentații Universității, expuse la ședința de apel în decembrie 2019 (s-a remarcat, că clientului îi este destul și 2-3 porturi USB3.0 pe panoul frontal) Astfel, aplicând aceste schimbări, se va exclude prezența intereselor partenerilor companiei HP și nu se va încălca legea cu privier la licitații publice, din punct de vedere a blocului de alimentare va permite funcționarea normal a calculatorului, și nu se vor ignora procesoarele de alte tipuri și plăcile video de către alți producători. Respectuos rugăm să introduceți aceste modificări.
Răspuns (23 ian 2020, 12:04):
Vă mulțumim pentru precizare, parametrii tehnici ai procesorului, cartelei grafice și a porturilor vor fi modificate ținînd cont de recomandările dvs. De asemenea, atragem atenția că specificația blocului de alimentare nu este un parametru care limitează, ci este indicată valoarea minimală, puteți oferta blocuri de alimentare cu acea putere care considerați că este suficientă. Utilizarea tehnologiiei CUDA este o condiție obligatorie conform caietului de sarcini, și nu poate fi exclusă. De altfel, compatibilitatea cu soluțiile VR/AR este indicată în specificațiile tehnice – compatibile cu noile tehnologii AR și VR – în cazul nerespectării acestui parametru, oferta va fi anulată.
Data:
23 ian 2020, 10:56
Subiectul întrebării:
AR/VR WOrkstation
Întrebare:
Pentru asa licitatii in tarile mai dezvoltate se solicita performanta necesara in FLOPS si in IOPS, mentionez ca exista formule de calcul a performantei CPU si GPU, si cu atit mai mult acesti parametri se indica in datasheet la tehnica de calcul pentru aplicatia solicitata. https://www.nvidia.com/object/cuda-programming-mathematica Totodata mai mentionez inca odata ca, pentru softul mathematica, producatorul NVIDIA recomanda placi video anume din seria Quadro si Tesla, asfel nu se stie cum va functiona placa video din seria GeForce solicitata de d-stra, pentru ca toate placile video GeForce sunt destinate pietii consumer, si in special pentru gaming, pentru aplicatii speciale de programare sau de prelucrarea contentului acesta serie nu se recomanda de producator. Rog sa luati in vedere faptul, si sa luati masuri cu privire la solicitarea echipamentului AR/VR workstation, in cazul in care este reala solicitarea - pentru ca va contraziceti la fiecare raspuns.
Răspuns (23 ian 2020, 12:24):
Vă mulțumim pentru clarificarea tehnică, rugăm să atrageți atenția asupra caietului de sarcini care a fost modificat. De asemenea, rugăm să luați în considerare faptul că suntem autoritate contractantă și suntem obligați să respectăm specificațiile tehnice emise de cei care au elaborat caietul de sarcini. O serie de parametri nu pot fi modificați, deoarece acest lucru va duce la incompatibilitatea tehnică a componentelor hardware și software ale soluției. Nu suntem dezvoltatori de soluții AR/VR și nu putem, la discreția noastră, să facem modificări care să contrazică direct caietul de sarcini. Utilizarea cartelelor grafice Quadro și Tesla din oferta dvs. nu este interzisă conform specificațiilor tehnice din caiet, dacă acestea îndeplinesc parametrii minimi necesari.
Data:
23 ian 2020, 12:55
Subiectul întrebării:
Specificaţie tehnică
Întrebare:
:-) :-))) De ce insistați atât de mult la blocul de alimentare cu o putere de 500W? Constatăm că nu putem considera această cerință ca una logică, ea fiind bazată doar pe faptul că o astfel de sursă de alimentare este instalată din oficiu pe computerul HP Z1
Răspuns (23 ian 2020, 14:47):
Rugăm să atrageți atenția, în calitate de autoritate contractantă trebuie să asigurăm condiții pentru toți participanții.
Data:
23 ian 2020, 16:11
Subiectul întrebării:
Specificaţie tehnică
Întrebare:
Ați putea să comentați dacă TOTI participanții trebuie să fie companiile parteneri ai HP?
Răspuns (23 ian 2020, 16:30):
Caietul de sarcini a fost modificat.
Data:
23 ian 2020, 18:45
Subiectul întrebării:
caietul de sarcini și garanție
Întrebare:
Bună ziua, Lucrul eficient al aplicațiilor VR / AR necesită de obicei resurse hardware specifice care diferă de computerele desktop convenționale. Ați putea să comentați dacă înțelegem corect că ar trebui să fie oferite calculatoare de clasă Graphic Workstation cu parametrii respectivi? În special vorbim de chipsetul, posibilitatea de extindere a acestuia (cu ajutorul instalării a plăcilor video suplimentare sau cu un upgrade la plăci video mai puternice; adăugarea elementelor de stocare în massivul de discuri etc.). Poate este permis să oferim computere pentru gaming care ar satisface formal cerințele cerute? De asemenea, vă rugăm să clarificați dacă este permisă extinderea garanției din partea unei companiei locale?
Răspuns (24 ian 2020, 11:30):
Rugăm să atrageți atenția, sunt permise toate ofertele care îndeplinesc parametrii tehnici solicitați. Garanțiile trebuie confirmate de către producătorul echipamentelor.
Data:
23 ian 2020, 18:46
Subiectul întrebării:
Răspuns (23 ian 2020, 16:30):
Întrebare:
dacă studiați cu atenție toate configurațiile posibile ale stațiilor de lucru entry-level vândute de Dell, Fujitsu, Lenovo și comparați cu toate cerințele pe care le-ați schimbat, atunci vă rugăm să acordați atenția faptului că nu veți găsi un singur model care ar corespundă acestor cerințe. Dacă ne greșim, atunci vă rugăm să spuneți care model ar fi cel mai potrivit pentru cerințele actualizate. Am zice și mai mult, chiar și compania HP nu are modele, cu excepția, desigur, a computerului HP z1, convenabile pentru cerințele noi. Specialiștii dvs., care fac lobby pentru interesele cuiva, arată într-adevăr ridicol în dorința lor de a lăsa configurația convenabilă exclusiv pentru computerul HP z1
Răspuns (24 ian 2020, 11:26):
Rugăm să atrageți atenția, privind cerințele tehnice actualizate, dacă considerați că careva din parametri limitează oferta dvs, rugăm să fiți specifici, cu indicarea exactă a parametrilor. De asemenea, rugăm să atrageți atenția, caietul de sarcini a fost simplificat într-atît cît a fost posibil.
Data:
23 ian 2020, 18:47
Subiectul întrebării:
Răspuns (23 ian 2020, 16:30):
Întrebare:
Nu cunoaștem ce interes posedă persoanele care răspund deciziilor tehnice și promovează compania HP, însă garantat nu este interesul Universității. Atragem atenția dvs., că excluderea din descriere denumirea producătorului nu este premisă pentru a constata că clientul a descris cu corectitudine parametrii în ceea ce privește asigurarea unui mediu concurent. Astfel chiar și persoanelor ne profesionale le este clar că merge vorba despre o placă video concretă. Deoarece, spre exemplu, placa Quadro P5000/6000, are alte caracteristici de frecvență, dar mult mai bine lucrează cu aplicații AR/VR. Dar cu așa descriere ele nu pot fi propuse. Pe lângă acest fapt, este important de menționat, că calculatorul HP z1 este o stație obișnuită pentru un calculator de oficiu, în care producătorul instalează placa video RTX 2070/2080 și etc. Puteți compara caracteristicile calculatoarelor de oficiu HP Elite 800G5 și HP z1 Entry Tower Workstation, dacă nu ați făcut acest lucru până acum (http://h20195.www2.hp.com/v2/GetDocument.aspx?docname=4AA7-5899EEE&doctype=data%20sheet&doclang=EN_GB&searchquery=&cc=uk&lc=en; http://h20195.www2.hp.com/v2/GetDocument.aspx?docname=4AA7-5850EEE&doctype=data%20sheet&doclang=EN_GB&searchquery=&cc=ie&lc=en). Practic formal HP z1 este un calculator de masă, la care a fost schimbată carcasa și s-a permis instalarea plăcilor video puternice. Pe de altă parte, aplicațiile pe care Universitatea dorește să le utilizeze pe stațiile planificate în achiziție, nu implică utilizarea calculatoarelor de oficiu din mai multe motive. Pentru aplicații VR/AR se recomandă utilizarea stațiilor clasice, cu chipset-ul corespunzător, cu sistem de răcire corespunzător cu componentele corespunzătoare. Dvs. utilizând ”Upgrade”-ul calculatorului de oficiu a companiei HP, încercați să-l redați ca o stație care poate totul. Iar specificația este făcută în așa mod că toți concurenții sunt nevoiți să propună echipament minim cu un nivel mai înalt ca stația HP z1. Rugăm excluderea interesului față de o companie și partenerii lor, să introduceți schimbările care vor permite participarea tuturor companiilor cointeresate și parametrii tehnici vor satisface sarcinile puse a fi executate pe echipamentul planificat în achiziție.
Răspuns (24 ian 2020, 11:19):
Rugăm să atrageți atenția, parametrii tehncii ai cartelei grafice corespund necesităților și cerințelor pentru utilizarea stațiilor de lucru, dvs puteți oferta orice cartelă grafică care corespunde parametrilor tehnici sau le întrece. Mulțumim pentru precizarea tehnică, le vom lua în considerare. Dacă în opinia dvs careva din parametrii caietului de sarcini limitează oferta dvs, rugăm să precizați care anume.
Data:
24 ian 2020, 10:37
Subiectul întrebării:
Răspuns (23 ian 2020, 16:30):
Întrebare:
De acord cu colegul de mai sus, si cu atit mai mult in datasheet HP z1 nu sunt indicate frecventele de operare la placa video, astfel nici nu se intelege de unde HP z1 are asa frecvente - pentru ca la versiunea referntiala RTX 2070S si RTX 2070 simpla are alte frecvente, aveti posibilitatea sa va consultati cu site-ul nvidia.
Răspuns (24 ian 2020, 11:03):
Vă mulțumim pentru precizarea tehnică, vom verifica.
Data:
24 ian 2020, 14:02
Subiectul întrebării:
Răspuns (24 ian 2020, 11:26):
Întrebare:
Dell OptiPlex 7071 Tower Processor OK PowerSupply NO HDD, 7200 rpm (2x 2TB/1x 4TB) supported 1х HDD 3.5" only; not officially supported HDD 4TB 7200 rpm, impossible to install at the factory VideoCard RTX2070/2080 OK 4x USB ports Front Panel OK Dell Precision 3630 Tower Processor OK PowerSupply OK HDD, 7200 rpm (2x 2TB/1x 4TB) OK VideoCard RTX2070/2080 not officially supported, impossible to install at the factory 4x USB ports Front Panel OK Dell Precision 5820 Tower Processor XEON only PowerSupply OK HDD, 7200 rpm (2x 2TB/1x 4TB) OK VideoCard RTX2070/2080 not officially supported, impossible to install at the factory 4x USB ports Front Panel OK Lenovo ThinkCentre M920 Tower Processor OK PowerSupply 400W up to 92% efficient Power Supply HDD, 7200 rpm (2x 2TB/1x 4TB) OK VideoCard RTX2070/2080 not officially supported, impossible to install at the factory 4x USB ports Front Panel OK Lenovo ThinkStation P330 Tower Gen 2 Processor OK PowerSupply 400W up to 92% efficient Power Supply HDD, 7200 rpm (2x 2TB/1x 4TB) OK VideoCard RTX2070/2080 not officially supported, impossible to install at the factory 4x USB ports Front Panel OK Lenovo ThinkStation P520 Processor XEON only PowerSupply OK HDD, 7200 rpm (2x 2TB/1x 4TB) OK VideoCard RTX2070/2080 not officially supported, impossible to install at the factory 4x USB ports Front Panel OK HP Elitedesk 800G5 Processor OK PowerSupply OK HDD, 7200 rpm (2x 2TB/1x 4TB) OK VideoCard RTX2070/2080 not officially supported, impossible to install at the factory 4x USB ports Front Panel OK HP z1 Entry Tower G5 Processor OK PowerSupply OK HDD, 7200 rpm (2x 2TB/1x 4TB) OK VideoCard RTX2070/2080 OK 4x USB ports Front Panel OK HP z2 Tower G4 Workstation Processor OK PowerSupply OK HDD, 7200 rpm (2x 2TB/1x 4TB) OK VideoCard RTX2070/2080 OK 4x USB ports Front Panel 3x USB ports only HP z4 G4 Workstation Processor XEON /i9-10x series only PowerSupply OK HDD, 7200 rpm (2x 2TB/1x 4TB) OK VideoCard RTX2070/2080 not officially supported, impossible to install at the factory 4x USB ports Front Panel OK Fujitsu CELSIUS W580power+ Processor OK PowerSupply NO HDD, 7200 rpm (2x 2TB/1x 4TB) OK VideoCard RTX2070/2080 not officially supported, impossible to install at the factory 4x USB ports Front Panel OK Fujitsu CELSIUS M7010 Processor XEON /i9-10x series only PowerSupply OK HDD, 7200 rpm (2x 2TB/1x 4TB) OK VideoCard RTX2070/2080 not officially supported, impossible to install at the factory 4x USB ports Front Panel OK
Răspuns (24 ian 2020, 16:23):
Vă mulțumim pentru precizarea tehnică, vom verifica.
Data:
24 ian 2020, 14:08
Subiectul întrebării:
Răspuns (24 ian 2020, 11:26):
Întrebare:
amabil, încă o dată, priviți cu atenție descrierea componentelor cheie ale tuturor opțiunilor posibile pentru proiectul dvs. Starea OK pentru toate cele cinci componente este doar în modelul HP z1. Ce se poate discuta mai departe?
Răspuns (24 ian 2020, 16:51):
Rugăm insistent să indicați exact parametrii sau specificațiile care limitează oferta dvs. Rugăm să verificați încă odată în sursele publice conformitatea ofertelor cu parametrii tehnici, rugăm să nu manipulați. De asemenea, rugăm să verificați ofertele propuse la licitațiile anterioare, la care accesul este public și deschis. Prin urmare vă veți convinge sigur că caietul de sarcini nu limitează participanții la licitație. În caz contrar, rugăm să indicați EXACT parametrii tehnici care limitează oferta dvs.
Data:
24 ian 2020, 17:46
Subiectul întrebării:
Răspuns (24 ian 2020, 11:26):
Întrebare:
Ne pare rău, dar credem că acei oameni care sunt responsabili de răspunsuri la întrebări din cadrul echipei Dvs au careva probleme. Dacă nu vedeți lucruri evidente, atunci despre ce mai putem discuta? Vi s-a indicat într-un mod explicit că din întreaga listă de opțiuni de echipament posibile o singură opțiune ar fi pe deplin potrivită. Toate celelalte au inconsecvențe în anumite caracteristici. În același timp repetați continuu același lucru — denumiți parametrii care nu vi se potrivesc. Putem spune că nu suntem mulțumiți de puterea necesară a sursei de alimentare și trebuie să fie redusă pentru ca computerul Dell să „ajungă” în carnetul de sarcini. Putem recomanda în același timp că trebuie să schimbați numărul și tipul de porturi, astfel încât computerul HP z2 să intre în caietul de sarcini. Putem să vă recomandăm să schimbați parametrii plăcii video, astfel încât participanții ar putea să prezinte în oferte plăci grafice din clasa Quadro RTX. Putem să vă recomandăm să dați modificări și la descrierea procesoarelor, deoarece există procesoare cu caracteristici de frecvență diferite, cu mult mai productive ca i9-9000, putem spune că ar trebui să adăugați o descriere a chipsetului în caietul de sarcini (așa cum a sugerat cineva de mai sus), deoarece aceasta este o componentă importantă a caietului. Ați putea să ne spuneți, în același timp, cum altfel ar trebui să vă rugăm să schimbați complet caietul de sarcini? Acesta trebuie să fie transparent și pregătit pentru promovarea unui mediu competitiv. Cum trebuie să vă rugăm să încetați să faceți lobbyism pentru interesele furnizorului de calculatoare HP z1?
Răspuns (28 ian 2020, 10:59):
Vă mulțumim pentru precizare, vom lua în considerare recomandările dvs. Configurația solicitată a fost realizată pe baza specificațiilor tehnice și a condițiilor de utilizare a stațiilor de lucru, toate datele tehnice au fost preluate din surse deschise și nu intenționau să limiteze configurațiile propuse. Nu putem face modificări bazate pe presupuneri sau dorințe.
Doar utilizatorii autorizați ai platformei pot să adreseze întrebări în perioada de clarificări.