Statut Achiziţia nu a avut loc
Valoarea estimată fără TVA 1 500 000 MDL
Perioada clarificărilor: 3 mai 2019, 11:30 - 13 mai 2019, 10:28
Perioada de depunere a ofertelor: 13 mai 2019, 10:28 - 18 mai 2019, 10:28

Suport Tehnic pentru furnizori:

(+373) 79999801


Aceasta procedura se va desfășura fară licitație electronică. Oferta Dvs. este finală și trebuie să conțină toată lista de documente cerută de documentația de atribuire.

Exinderea si modernizarea sistemului de iluminat public cu lungimea de 6.5 km din s.Cioresti r.Nisporeni
Informaţia despre solicitant
Denumirea
Codul fiscal/IDNO
Adresa
Md 6421, MOLDOVA, Nisporeni, s.Cioreşti, Cioresti
Web site
---
Persoana de contact
Nume Prenume
Marfa Fetcu
Telefonul de contact
060221827
Datele achizitiei
Data publicării
3 mai 2019, 11:30
Data ultimilor modificări
24 mai 2019, 11:13
Achizitii.md ID
21007757
CPV
45300000-0 - Lucrări de instalaţii pentru clădiri
Tipul procedurii
Procedură de valoare mică (lucrări)
Criteriu de atribuire
Preţul cel mai scăzut
Surse de finanțare
Data:
8 mai 2019, 14:51
Subiectul întrebării:
Specificaţie tehnică
Întrebare:
Care este scopul tinta principal, obtinerea niveluli de iluminat cerut pentru fiecare 15 situatii cu eficiența energetică și exploatarea optimă a întregului sistem de iluminat public, sau achizitionarea corpurilor de iluminat cu eficienta mare fara legatura cu sistemul in intregime? In ce masura, pentru iluminatul stradal, eficienta corpului de iluminat este relevanta pentru indeplinirea contractului, daca nu influenteza la exploatarea optimă a întregului sistem de iluminat public si aspectele calitative a iliminatului?
Răspuns (8 mai 2019, 17:43):
Buna ziua. Rugam sa verificati Caietul de sarcini privitor la scopurile si obiectivele stabilite.
Data:
8 mai 2019, 19:10
Subiectul întrebării:
Specificaţie tehnică
Întrebare:
Daca oferta va contine solutia care atinge scopul principal: obtinerea niveluli de iluminat cerut pentru fiecare 15 situatii cu eficiența energetică și exploatarea optimă a întregului sistem de iluminat public, confirmata prin calcule Dialux, dar cu eficienta corpului de iluminat mai mica ca 120 lm/W, oare va fi acceptata asa oferta?
Răspuns (9 mai 2019, 09:03):
Nu. Proiectul tehnic prevede cerinte minime pentru corpuri cu flux de lumina maxim pe corp reiesind din puterea propusa a acestuia. La o divizare a fluxului luminos (exprimat in lm) total la puterea corpului (exprimata in W) se obine eficienta minima solicitata de 120 lm/W ce va fi demostrata prin rapoarte fotometrice emise de laboratoare acreditate in conformitate cu conditiile caietului de sarcini si standardelor in vigoare. In acelasi timp, corelatia dintre puterea corpului de iluminat si avizele de racordare, nu permit autoritatii de a accepta puteri mai mari la corpuri ce vor demostra un flux luminos total, acest lucru insemnat costuri operationale ulterioare mai mari. Din acest considerent, orice corp cu eficienta mai mica decat limita stabilita va fi exclus din concurs, optiunea de verificare fiind pe deplin explicata. In acelasi timp, urmand tendintele mondiale din domeniu, veti vedea foarte clar ca eficienta de 120 lm/W e una minima deja pentru corpuri ce corespund standardelor de calitate europene, mult sub conditii comune actuale de 150 lm/W.
Data:
9 mai 2019, 12:30
Subiectul întrebării:
Documentatie tehnica
Întrebare:
Platforma nu permite incarcarea fisierelor LTD, va fi suficienta prezentarea calculelor in format PDF?
Răspuns (11 mai 2019, 10:18):
da
Data:
9 mai 2019, 13:14
Subiectul întrebării:
Specificaţie tehnică
Întrebare:
In ce masura, pentru iluminatul stradal, eficienta corpului de iluminat este relevanta pentru indeplinirea contractului, daca nu influenteza la exploatarea optimă a întregului sistem de iluminat public si aspectele calitative a iliminatului? In primul rand proiectul prevede nivelul necerar de iluminat si consumul anual optimizat. Avand in vedere tendintele mondiale in iluminat stradal este cu mult mai relevant factorul de utilizare a flucsului luminos al aparatului de iluminat pentru fiecare situatie in parte, decat eficienta unui singur aparat de iluminat, fara aplicare la la situatia de iluminat in complex. Eficitienta unui singur aparat este un factor cantitativ si nu influenteaza la calitatea iluminarii. Numai aplicarea calitativa aduce la eficacitatea proiectului. Cu atat mai mult ca eficienta energetica a iluminatului stradal este prescrisa in standardul SM EN 13201- 5:2017, prin indicatori de performanta energetica. Oare Autoritatea contractanta este cointeresata de achzitionarea anumitor corpuri de iluminat mai mult decat un consum anual minimal cu mentinerea nivelului de iluminat necesar? Care este standartul sau nirmativul care reglamenteaza aplicarea factoruli 120 lm/W?
Răspuns (11 mai 2019, 10:27):
Dl. Antreprenor. Luand in considerare cunostintele dvs. in materie de iluminat, verificati va rugam caracterul explicit al intrebarilor sau descrierilor enuntate. Cum poate o autoritate contractanta sa puna accentul pe puterea corpului de iluminat fara a tine cont de eficienta acestuia, iar de comun, pe intreg sistemul de iluminat creat? Dvs. propuneti sa asiguram puteri minime cu eficienta minima, din moment ce dvs. aveti anume aceste corpuri de iluminat. Noi avem un proiect de executie, elaborat in conformitate cu standardele locale si internationale in domeniu. Odata ce aceste informatii sunt conforme, caietul de sarcini nu face decat a revendica conditii echivalente celor indicate in proiect. Altfel spus, propunerea tehnica oferita in proiect, este o solutie acceptata de autoritatea contractanta, iar ceea ce urmeaza a fi implementat trebuie sa fie minim echivalent celor indicate in proiect. Or dvs. mergeti la acuzatii evazive care nu au nimic cu cele indicate. daca veti verifica pct. 6.1. din CS .Un aspect deosebit de important în vederea aprecierii soluției tehnice propuse va fi puterea electrică instalată a corpurilor de iluminat utilizate pentru modernizare. Obligatoriu aceasta va fi calculată de fiecare ofertant.Mergand pe acuzațiile dvs. e suficient sa faceți un calcul matemati si sa veniti cu explicatii concrete. Daca am presupune ca corpul dvs. de 20W ar face față cerințelor cu un flux luminos total de 100 lm/W (2000 lm) atunci, corpul similar solicitat de noi ar fi de cca 16W. economii esentiale de 25%. Deci acuzația ca noi nu punem accent pe consum e departe de adevar. Iar ca cost, corpurile menționate ca exemplu, nu pot avea diferente esentiale de pret.
Data:
9 mai 2019, 14:48
Subiectul întrebării:
Criteriu de selectare
Întrebare:
Intrebare adresata Primarului si Grupului de lucru: Daca oferta va contine solutia care corespunde la toate 15 situatii, poseda de toate documentele de confirmare, va avea cel mai mic consum anual de energie electrica (ca urmare plata pe facturi lunare mai mica), valoarea de implimentare cea mai mica, dar cu eficienta corpului de iluminat unic mai mica ca 120 lm/W, va fi discalificata asa oferta? Oare este prealabil un singur parametru tehnic, care nu are relevanta esentiala pentru ilumnatul stradal, fata de beneficiile pierdute, asa ca plata lunara mai mica si valoare de implimentare mai mica? Va rugam sa raspundeti din din punc de vedere a necesitatilor si posibilitatilor Primariii, lasati consultanta tehnica sa se ocupe de evaluarea tehnica a ofertelor, fara a promova criterii care aduc la majorarea investitiei.
Răspuns (11 mai 2019, 10:23):
Un aspect deosebit de important în vederea aprecierii soluției tehnice propuse va fi puterea electrică instalată a corpurilor de iluminat utilizate pentru modernizare. Obligatoriu aceasta va fi calculată de fiecare ofertant.
Data:
10 mai 2019, 11:03
Subiectul întrebării:
clarificari
Întrebare:
Spuneti va rog ce tip de Stilpi se vor monta?
Răspuns (11 mai 2019, 10:28):
verificati SECȚIUNEA 2. Formularul de deviz nr.1 – lista cu cantitățile de lucrări. in special poz. 8, 9 ,10,11 in dependenta de fiecare punct de aprindere
Data:
10 mai 2019, 11:45
Subiectul întrebării:
clarificari
Întrebare:
Buna ziua.Stmata Autoritate Contractanta in anuntul de participare Termenul de valabilitate a ofertelor: 60 zile ,iar in documentatia standart Termenul de valabilitate a ofertelor: 30 zile.Lamuriti va rog care atunci este termenul de valabilitate a ofertelor?Multumesc frumos!
Răspuns (11 mai 2019, 10:19):
30 de zile
Data:
11 mai 2019, 15:03
Subiectul întrebării:
Specificaţie tehnică
Întrebare:
Daca oferta va contine solutia care corespunde la toate 15 situatii, poseda de toate documentele de confirmare, va avea cel mai mic consum anual de energie electrica (ca urmare plata pe facturi lunare mai mica), valoarea de implimentare cea mai mica, dar cu eficienta corpului de iluminat unic mai mica ca 120 lm/W, va fi aprobata asa oferta? DA sau NU?
Răspuns (11 mai 2019, 16:06):
criteriul de selectie este cel mai mic pret in conditiile corespunderii ofertei criteriilor de selectie,inclusiv caietului de sarcini,parte componenta a documentatiei de atribuire.
Data:
11 mai 2019, 15:08
Subiectul întrebării:
Criteriu de selectare
Întrebare:
Un aspect deosebit de important în vederea aprecierii soluției tehnice propuse va fi puterea electrică instalată a corpurilor de iluminat utilizate pentru modernizare. Obligatoriu aceasta va fi calculată de fiecare ofertant. Unde se regaseste criteriul de atrubutie care se refera la consumul anual sau puterea instalata pe sistem? Si cum se ofera punctajul pentru cel maimic consum?
Răspuns (11 mai 2019, 16:07):
Criteriul de selectie este cel mai mic pret in conditiile corespunderii ofertei criteriilor de selectie,inclusiv caietului de sarcini,parte componenta a documentatiei de atribuire.
Data:
11 mai 2019, 17:22
Subiectul întrebării:
Specificaţie tehnică
Întrebare:
De la raspunsul Dumneavoastra depinde decizia noastra de a participa sau nu la licitatie. Pentru a ne clarifica daca cerinta de 120 lm/W, referita numai la corpul de iluminat unitar, predomina asupra parametrilor aferenti sistemului in intregime si este motiv de a respinge o solutie mai eficace integral, motiv inteles si aprobat de Autoritatea Contractanta, raspundeti la intrebare: Daca oferta va contine solutia care corespunde la toate 15 situatii, poseda de toate documentele de confirmare, va avea cel mai mic consum anual de energie electrica (ca urmare plata pe facturi lunare mai mica), valoarea de implimentare cea mai mica, dar cu eficienta corpului de iluminat unic mai mica ca 120 lm/W, va fi aprobata asa oferta? DA sau NU?
Răspuns (11 mai 2019, 17:24):
Criteriul de selectie este cel mai mic pret in conditiile corespunderii ofertei criteriilor de selectie,inclusiv caietului de sarcini,parte componenta a documentatiei de atribuire
Data:
11 mai 2019, 17:30
Subiectul întrebării:
Specificaţie tehnică
Întrebare:
Indicati standardul, normativul sau alt document de referinta prin care este reglamentata ceinta de 120 lm/W?
Răspuns (12 mai 2019, 20:05):
In calitate de autoritate contractanta avem dreptul sa stabilim cerinte tehnice pentru a asigura calitatea si durabilitatea investitiei.
Data:
12 mai 2019, 14:40
Subiectul întrebării:
Caietul de sarcini
Întrebare:
În Caetul de sarcini p.6 CERINȚE TEHNICE ȘI DE CALITATE este stipulat: Un aspect deosebit DE IMPORTANT ÎN VEDEREA APRECIERII SOLUȚIEI TEHNICE propuse va fi puterea electrică instalată a corpurilor de iluminat utilizate pentru modernizare. Dar fara metoda de apreciere indicata, acasta cerinta are caracter ascuns si poate fi atribuita selectiv, fapt care se contrapune cu legea in vigoare. Cerinta de eficienta 120 lm/W se aplica si la corpurile de iluminat cu puterea de 15W; si 20W; 30W; 40W si nu garanteaza solutia eficace cu corespondenta la cele 15 situatii,ca urmare nu are legatura cu obiectul licitatiei. Dar daca, pentru criterii de selectie, uniti corespunderea la 15 situatii cu consumul cel mai mic pe sistem, motivand ofertantii la puteri minime, atunci puteti beneficia de eficienta maxima si avantaje de expluatare. Atunci, si eficienta surselor de lumina folosite va tinde spre crestere, fara a folosi limite neargumentate.
Răspuns (12 mai 2019, 20:05):
Criteriul de selectie este cel mai mic pret in conditiile corespunderii ofertei criteriilor de selectie,inclusiv caietului de sarcini,parte componenta a documentatiei de atribuire
Data:
12 mai 2019, 21:48
Subiectul întrebării:
Specificaţie tehnică
Întrebare:
LEGE Nr. 131 din 03.07.2015 privind achiziţiile publice Articolul 37. Regulile privind descrierea bunurilor, lucrărilor şi serviciilor. (7) Specificaţiile tehnice se vor baza pe standardele naționale și internaţionale, pe reglementările tehnice şi normativele naţionale, după caz. Calcule luminotehnice conform SM EN 13201; Gradul de protecție - EN 60598-1; Rezistenta la impact IK -EN 62262; Masurari electrice - EN 60598; Masurari fotometrice EN 13032-1; Pentru eficienta nu am gasit. Va rugam sa ne ajutati. Indicati standardul, normativul sau alt document de referinta prin care este reglamentata ceinta de 120 lm/W?
Răspuns (13 mai 2019, 09:45):
Reiteram pozitia autoritatii contractante - cerintele tehnice sunt elaborate in baza unui proiect de executie bine pus la punct si structurat, cu sarcini stabilite la etapa de elaborare a acestui proiect. Eficienta stabilita de 120 lm/W vine nu doar sa asigure cerintele minime de eficienta, ci si optiunea autoritatii de a economisi din contul plasari corpurilor de iluminat peste 1 pilon. IN optiunea pe care dvs. o mentionati, este irelevant aceasta solicitare. Din moment ce depasirea parametrului minim stabilit de clasa de iluminat este o cerinta generala. Deci solicitarea are la baza un proiect, care urmeaza a fi implementat in forma minima care a fost elaborat. Cerintele minime sunt stabilite in caietul de sarcini, iar orice ofertant ce emite o oferta cu parametri ce nu se incadreaza in limitele estabilite, oferta va fi considerata ca neconforma
Data:
13 mai 2019, 10:05
Subiectul întrebării:
Specificaţie tehnică
Întrebare:
Standardul SM EN 13201, in baza carui sunt stabilite cele 15 situatii, prevede formula de calcul a eficientei instalatiei luminoase: Eficacitatea instalatiei luminoase se calculeaza prin formula: ηinst = CL x fM x U x RLO x ηin x ηp, unde ηinst - eficacitatea instalatiei luminoase, lm/W CL - factor de corectie a luminantei, U - factor de utilizare a instalatiei luminoase RLO – randamentul luminos al aparatelor de iluminat folosite in instalatie ηin - eficienta luminoasa a sursei de lumina folosite in instalatie, lm/W ηp - factor de putere al aparatelor de iluminat folosite in instalatie Asa dar, din formula de calcul reese, ca eficienta luminoasa a aparatului de iluminat nu reflacta eficienta instalatiei in intregime fara a lua in calcule toti factorii afereni unei instalatii de iluminat. Oare permite legislatia in vigoare discalificarea in baza cerintei neargumentate, eronat expuse, si care nu are referinta directa la obiectul contractului?
Răspuns (13 mai 2019, 10:22):
Reiteram pozitia autoritatii contractante - cerintele tehnice sunt elaborate in baza unui proiect de executie bine pus la punct si structurat, cu sarcini stabilite la etapa de elaborare a acestui proiect. Eficienta stabilita de 120 lm/W vine nu doar sa asigure cerintele minime de eficienta, ci si optiunea autoritatii de a economisi din contul plasari corpurilor de iluminat peste 1 pilon. IN optiunea pe care dvs. o mentionati, este irelevant aceasta solicitare. Din moment ce depasirea parametrului minim stabilit de clasa de iluminat este o cerinta generala. Deci solicitarea are la baza un proiect, care urmeaza a fi implementat in forma minima care a fost elaborat. Cerintele minime sunt stabilite in caietul de sarcini, iar orice ofertant ce emite o oferta cu parametri ce nu se incadreaza in limitele estabilite, oferta va fi considerata ca neconform
Doar utilizatorii autorizați ai platformei pot să adreseze întrebări în perioada de clarificări.