1
Enquiry period
with 11.07.2025 13:19
to 21.07.2025 14:00
9 days left
2
Bidding period
with 21.07.2025 14:00
to 31.07.2025 15:00
3
Auction
01.08.2025 15:00
4
Evaluation
5
Bids have been evaluated
Status Active
Estimated value without VAT 2 083 333,33 MDL
Period of clarifications: 11 Jul 2025, 13:19 - 21 Jul 2025, 14:00
Submission of proposals: 21 Jul 2025, 14:00 - 31 Jul 2025, 15:00
Auction start date: 1 Aug 2025, 15:00

Supplier technical support:

(+373) 79999801

Rația alimentară individuală
1. Condiții tehnice de calitate
Conform cerinţelor: Legea nr.306/2018, Legea nr.221/2007, Legea nr.296/2017, HG nr.938/2018 Certificat ISO 9001, ISO 22000
Structura “Rația alimentară individuală” pentru personalul care execută misiuni este următoarea:
Alimente – Carbohidrați 40-60%; Lipide - 25-35%; Proteine - 10-20%; Total calorii om/masă – 1300-1450.
Materiale pentru servirea hranei - 1 pachet/zi;
Surse de încălzire - 1 buc./zi;
Meniu 1 - felul principal cu carne de porc – 3500 buc.;
Meniu 2 - felul principal cu carne de vită – 3500 buc.;
Meniu 3 - felul principal cu carne de pasăre – 3000 buc.
Notă: produsele vegetale diferă la toate 3 meniuri

a) ALIMENTE
Alimentele care compun Rația alimentară individuală trebuie să asigure hrana adecvată unei persoane pentru o masă, cu un aport caloric 1300-1450 calorii (40-60% carbohidrați, 25-35% lipide şi 10-20% proteine).
Structura unui meniu:
- un fe1 principal de tipul MRE (meal ready to eat);
- biscuiți (crackers);
- băuturi reci sau calde;
- gustări;
- dulciuri.

Meniu nr. 1/2/3 (alimente):
Felul principal (mâncare gătită) - MRE (meal ready to eat );
Biscuiți - Se consumă ca atare;
Băuturi reci sau calde - Se prepară cu apă rece sau caldă;
Produse de tip *:
Gustări - Se consumă ca atare;
Dulciuri- Se consumă ca atare;
Produse alimentare tartinabile- Se consumă ca atare.
TOTAL CALORII: 1300-1450.

Notă:
*În compunerea meniului produsele de tip (gustări, dulciuri, produse alimentare tartinabile) se pot regăsi individual/câte două/ trei tipuri de produse.
Mâncare gătită de tipul MRE (meal ready to eat) - felul principal:
Produsul trebuie să fie obținut prin prelucrarea cărnii de porc, pui și vită sau preparate din carne obținute prin procesarea cărnii de porc, vită și pui (tipul cărnii și produsele vegetale diferă la toate 3 meniuri).
Nu se admite utilizarea cărnii separate mecanic.
Conținutul de carne sau de preparate din carne trebuie să fie de minim 60 g din greutatea totală.
Greutatea pe unitatea individuală de ambalare trebuie să fie de 300-400 grame.
Produsul trebuie să aibă un ambalaj termosudat, care să nu sufere modificări în timpul procesului de încălzire a conținutului cu sursa de încălzire (pe bază de reacție chimică).
Termenul de valabilitate: minim 24 de luni de la data livrării.
Biscuiți (crackeri):
Produsul „biscuit” se referă la „biscuiți – crackers” şi sunt de tip „biscuiți aperitiv”. Modul de ambalare a biscuiților trebuie să prevină spargerea acestora.
Termenul de valabilitate: minim 24 de luni de la data livrării.
Băuturi reci sau calde: produse cum ar fi cafea, ceai, ciocolată caldă, băuturi energizante, etc.
Termenul de valabilitate de la data livrării: minim 24 de luni.
Produsele „cafea” sau „derivate de cafea”, „ceai”, „băuturi energizante” etc. trebuie să se prepare cu apă rece sau cu apă caldă.
Termenul de valabilitate: minim 24 de luni de la data livrării.
În situația preparării direct cu apa caldă trebuie să se asigure un ambalaj special pentru încălzirea apei, cu posibilitatea încălzirii apei cu aceeaşi sursă de încălzire utilizată pentru încălzirea felului principal.
Dacă băuturile calde se prepară direct în ambalajul lor prin adăugarea apei reci peste conținut, atunci trebuie să prezinte posibilitatea încălzirii cu aceeaşi sursă de încălzire a felului principal MRE (meal ready to eat).
Dacă nu se consuma direct din ambalajul original se va asigura modalitatea de a fi consumat.
Gustări: produse cum ar fi cereale, batoane energizante, carne uscată, nuci, pișcoturi, arahide etc., care să aibă un termen de valabilitate de minim 24 de luni de la data livrării.
Dulciuri: produse cum ar fi ciocolată, caramel, prăjituri etc., care să aibă un termen de valabilitate de minim 24 de luni de la data livrării.
Produse alimentare tartinabile: produse cum ar fi brânză topită, unt de arahide, miere, gem de fructe/dulceață etc., care să aibă un termen de valabilitate de minim: 24 de luni de la data livrării.
Produsele alimentare care se consumă după o prealabilă rehidratare trebuie să utilizeze apă rece pentru prepararea lor sau asigurarea posibilității încălzirii apei cu aceeaşi sursă de încălzire a felului principal.
b) MATERIALE PENTRU SERVIREA HRANEI ȘI COLECTAREA DEȘEURILOR
Rația alimentară individuală conține pachete cu materiale pentru servirea hranei, cu următoarea componență:
1) Lingură/ furculiță de unică folosință cu lungime de 170-210 mm., realizată dintr-un material care respectă cerințele actelor normative și de reglementare privind reducerea impactului anumitor produse de plastic asupra mediului -1bucată;
2) Șervețelul uscat/umed trebuie să fie ambalat individual minim 2 bucăți;
3) Sarea trebuie să fie ambalată în plicuri din hârtie, care să asigure integritatea produsului;
4) Piperul măcinat trebuie să fie obținut prin măcinarea separată a boabelor de piper negru;
5) Produsul „gumă de mestecat” este obținut prin prelucrarea bazei de gumă, cu îndulcitori (xilitol, sorbitol, aspartam etc), agent de îngroșare (guma arabică), agent de umezire (glicerol), arome.
Drajeurile trebuie să fie de formă regulată, lucioase, nelipicioase cu gust plăcut, specific aromei înglobate;
6) Pungă pentru resturi.
Sursa de încălzire
Rația alimentară individuală conține surse de încălzire fără flacără (să fie prevăzute cu instrucțiuni clare de utilizare), utilizând o reacție chimică exotermă, fiind potrivită pentru a asigura încălzirea felului principal de mâncare și a băuturilor calde.
Reguli pentru verificarea calității
Verificarea calității se face pe loturi, în perioada de valabilitate a produsului, când se consideră necesar.
La fiecare lot se verifică:
- ambalarea;
- marcarea;
- proprietățile organoleptice, proprietățile fizico-chimice, proprietățile microbiologice, verificându-se astfel conformitatea cu fișele tehnice întocmite de către producător (care conțin parametrii organoleptici, fizico-chimici și microbiologici), care însoțesc toate produsele alimentare ce intră în alcătuirea rației individuale.
Furnizorul trebuie să asigure înlocuirea produselor neconforme în perioada de valabilitate în termen de maxim 60 de zile de la notificarea beneficiarului.
Ambalarea
Rația alimentară individuală trebuie să fie împachetată unitar într-un ambalaj rezistent, opac, termosudat/zip lock, confecționat dintr-un material a cărui grosime asigură protecția, stabilitatea și valabilitatea elementelor componente în condițiile mediului operațional, a1 lanțului de aprovizionare și depozitare.
Ambalajul final conține componentele alimentare ale mesei împreună cu pachetul cu „materiale pentru servirea hranei și colectarea deşeurilor” și sursa de încălzire sunt ambalate unitar, în ambalaje termosudate/zip lock, rezistente la apă.
Rația alimentară individuală va fi ambalată astfel încât prin compactarea elementelor componente să fie obținut un volum cât mai redus și să asigure menținerea termenului de valabilitate de minim 24 de luni de la data livrării în condiții standard de depozitare la o temperatură cuprinsă între 5ºC și 25ºC.
Greutatea finală a pachetului cu Rația alimentară individuală trebuie să nu depășească 1kg. (ambalate în cutii de carton sau pungi (material) utilizate ca ambalaj să permită depozitarea în stivă şi transportarea în siguranţă).
Marcarea
Ambalaje interioare, vor fi inscripționate cu: produsele componente, greutatea fiecărui produs, materialele pentru servirea hranei și sursa de încălzire.
Fiecare produs alimentar, parte componentă a rației individuale, se marchează în conformitate cu legislația în vigoare cu minim următoarele mențiuni (în limba română):
- denumirea produsului;
- lista cuprinzând ingredientele;
- data durabilității minimale/data limită de consum; data durabilității minimale se înscrie sub forma „a se consuma, de preferință, înainte de...” cu menționarea zilei, lunii și anului;
- greutatea netă;
- valoarea nutrițională;
- denumirea/ denumirea comercială și sediul producătorului/ambalatorului sau a distribuitorului;
- o mențiune care să permită identificarea lotului.
Componentele nealimentare (surse de încălzire) trebuie etichetate cu atenționări vizibile și instrucțiuni de folosire clare (în limba română).
Ambalajul final va fi marcat cu elementele de identificare național (Emblema Armatei Naționale și inscripția ”ARMATA NAȚIONALĂ – RAȚIE ALIMENTARĂ INDIVIDUALĂ MENIU 1/2/3”) conform modelului.
Recepția:
Constă în recepția cantitativă și calitativă.
Recepția cantitativă se face la sediul beneficiarului, de către comisia de recepție.
Recepția cantitativă se face la sediul beneficiarului, de către comisia de recepție.
Recepția cantitativă se efectuează prin verificarea documentelor care însoțesc fiecare produs în parte (individual) din componența rației:
- produsele de origine animalieră: certificat sanitar – veterinar /certificat de calitate;
- produsele de origine vegetală: certificat de calitate sau după caz documentația de calitate similară eliberată în țara de origine – producător.
La recepția calitativă se verifică conformitatea cu prezenta specificație tehnică (respectarea structurii unui meniu zilnic, modul de ambalare, analize de laborator efectuate la cererea autorității contractante etc).
Condiții specifice:
- pentru transportare, manipulare și depozitare se va face pe paleți (curați, fără urme de mucegai sau umeziți) cu greutatea pînă la 1500,00 kg. fiind fixați cu fire speciale: sfori, funii, frînghii, etc.
Condiţii de livrare a mărfii:
- livrarea se va efectua cu transportul (Legea nr.296/2017) furnizorului la Centrul alimentar al AN, str. Vasile Lupu 37, mun. Chişinău, în zilele de marţi, miercuri şi joi, de la ora 09:00 până la ora 15:00.
Termen de livrare:
pînă în luna noiembrie, anul 2025.
Ofertanţii pentru prezenta poziţie, în decurs de 5 zile de la solicitarea autorității contractante vor prezenta mostre și dovezi documentare privind conformitatea produsului, identificat prin referire la specificații sau standarde relevante.
Information about customer
Fiscal code/IDNO
Address
MD2021, MOLDOVA, mun.Chişinău, mun.Chişinău, şos.Hînceşti 84
Web site
---
The contact person
Full name
Ciobanu Gabriela
Contact phone
022-40-63-42
Purchase data
Date created
11 Jul 2025, 13:08
Date modified
11 Jul 2025, 13:19
Estimated value (without VAT)
2 083 333,33 MDL
The minimum downward of the price
8 333,33 MDL
Achizitii.md ID
21450973
Type of procedure
Open tender
Award criteria
The lowest price
Delivery address
-, MOLDOVA, mun.Chişinău, mun.Chişinău, Centrul alimentar al AN, str. Vasile Lupu 37
Contract period
20 Aug 2025 03:00 - 31 Dec 2025 02:00
List of positions
1)
Title
Rația alimentară individuală CPV: 15800000-6 - Miscellaneous food products
Quantity: 10000.0
Unit of measurement: Ambalaj
Advertising
Documents of the procurement procedure
Documentatia standard.docx
Bidding Documents
Documentatia standard
11.07.25 13:19
Anunț de participare.signed.pdf Anunț de participare.signed.pdf
tenderNotice
Anunț de participare
11.07.25 13:19
Marcajul ambalajului.pdf Marcajul ambalajului.pdf
Illustration
Marcajul ambalajului
11.07.25 13:19
Documentatia standard.signed.pdf Documentatia standard.signed.pdf
Bidding Documents
Documentatia standard
11.07.25 13:19
DUAE.doc
Eligibility Criteria
DUAE
11.07.25 13:19
Question's name
Question
At the moment there are no questions to lot
Clarifications