Public procurement
21342757
LOT 1 Autovehicule destinate transportului elevilor din învățământul general
1
Enquiry period
with 13.01.2025 17:54
to 27.01.2025 10:00
to 27.01.2025 10:00
4 days left
2
Bidding period
with 27.01.2025 10:00
to 17.02.2025 10:00
to 17.02.2025 10:00
3
Auction
18.02.2025 14:00
4
Evaluation
5
Bids have been evaluated
Status
Active
Estimated value without VAT
20 834 000 MDL
Period of clarifications:
13 Jan 2025, 17:54 - 27 Jan 2025, 10:00
Submission of proposals:
27 Jan 2025, 10:00 - 17 Feb 2025, 10:00
Auction start date:
18 Feb 2025, 14:00
Supplier technical support:
(+373) 79999801
CAIET DE SARCINI
CAPITOLUL I (Introducere)
Autovehicule destinate transportului elevilor din învățământul general vor avea o capacitate de transport de 16 locuri pe scaune în afară de scaunul conducătorului auto. Autovehicule trebuie să fie proiectate și fabricate conform CEE-ONU R 107 - Dispoziții uniforme privind omologarea vehiculelor din categoriile M2 sau M3 în ceea ce privește construcția generală a acestora [2018/237].
Perioada de garanție pentru autovehiculele livrate va fi de minimum 5 ani sau în limita a 150.000 de kilometri, de la data recepției finale (procesul verbal de predare primire a unităților autovehiculelor de transport), în funcție de condiția care se îndeplinește prima (ani de exploatare sau parcursul autovehiculului).
Nerespectarea termenelor minime de garanție va conduce la declararea ofertei ca neconformă.
Se vor prezenta obligatoriu condițiile de furnizare a suportului în perioada de garanție. Garanția se va propune cel puțin pe componentele: motor, transmisie și caroserie.
Furnizorul poartă răspundere pentru garanția autovehiculelor livrate, testate și puse în funcțiune, pe toată perioada de garanție definită în ofertă.
Ofertele care nu respectă cerința minimă a caietului de sarcini, vor fi declarate neconforme.
Omologare, avizare
Autovehiculele trebuie să fie destinate prin construcție și omologare transportului de persoane.
Autovehicule fabricate în mod complet sau completate urmează să fie omologate în conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 107 CEE-ONU.
Autovehiculele ofertate au certificat de omologare UE de tip emis de autoritățile competente în unul din statele membre ale UE, conform Regulamentului (UE) 2018/858 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și ale sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 715/2007 și (CE) nr. 595/2009 și de abrogare a Directivei 2007/46/CE.
Certificatul de omologare UE de tip trebuie să fie valabil la data livrării.
Cerințe generale de echipare a autovehiculului în mod obligatoriu
- Autovehiculele achiziționate trebuie să asigure condiţiile corespunzătoare de confort, siguranța activă și pasivă. Scaunele autovehiculului destinate pentru pasageri/elevi urmează să fie dotate cu centura de siguranță cu fixare în două sau 3 puncte.
- Vehiculele vor fi echipate cu cel puțin 2 (două) stingătoare de incendiu de clasa 8A/34B tip P2 sau 13A/55B tip P3, situat în apropierea scaunului conducătorului auto şi va respecta Regulamentul circulației rutiere a RM, HG 357 din 13.05.2009 cu modific[rile ulterioare, secțiunea 18 art. 122 pct. 5 lit. j).
- Autovehiculele vor fi echipate cu cel puțin 2 (două) truse de prim ajutor.
Trusele de prim ajutor vor respecta prevederile HG nr. 1306 din 21.11.2008 cu privire la stabilirea conținutului minim al truselor de prim ajutor medical din dotarea autovehiculelor.
Stingătoarele de incendiu şi trusele de prim ajutor vor fi amplasate în locuri special amenajate, de unde pot fi extrase cu ușurință de către pasageri, aceste locuri fiind marcate în mod corespunzător.
- Autovehiculele vor fi echipate cu triunghiuri reflectorizante, omologate conform R27 CEE-ONU.
- Autovehiculele se vor livra cu 1 (un) set de anvelope de iarnă si 1 (un) set de anvelope de vară (inclusiv pentru roata de rezervă - anvelope iarnă și vară).
- Autovehiculele vor fi dotate cu o pană de blocare a roților amplasată într-un loc accesibil.
PROPUNEREA TEHNICĂ
Propunerea tehnică a operatorilor economici participanți la această procedură va conține următoarele:
- toate autovehiculele din oferta unui operator economic trebuie să fie de aceiași marcă și același model;
- denumirea autovehiculelor și marca;
- o descriere detaliată a caracteristicilor tehnice și funcționale ale autovehiculelor, astfel încât să se identifice îndeplinirea tuturor cerințelor minime și obligatorii, solicitate prin prezentul caiet de sarcini;
- termenul de livrare – maxim 6 luni, de la data înregistrării contractului la Trezoreria de stat..
- perioada de garanție acordată autovehiculelor de la data livrării;
- modalitatea de îndeplinire a tuturor cerințelor prevăzute în caietul de sarcini.
Cerințele impuse în prezentul caiet de sarcini sunt minime și obligatorii. Orice ofertă care se abate de la prevederile Caietului de sarcini va fi luată în considerare numai în măsura în care propunerea tehnică presupune asigurarea unui nivel calitativ superior cerințelor minimale.
Toate echipamentele cu care sunt dotate autovehiculele trebuie să fie omologate în conformitate cu standardele europene în vigoare la data livrării și să aibă toate autorizațiile necesare punerii în funcțiune.
Pentru conformitatea ofertei prezentate, ofertanții vor prezenta în mod obligatoriu pliante sau cataloage de produse din care să rezulte caracteristicile tehnice ale autovehiculului, acestea făcând parte integrantă a propunerii tehnice. Neprezentarea catalogului sau pliantului la deschiderea ofertelor, care să ateste specificațiile tehnice ale produsului, atrage după sine respingerea ofertei operatorului economic, ca fiind neconformă.
Garanție și service
Perioada de garanție pentru autovehiculele livrate va fi de minimum 5 ani sau în limita a 150.000 de kilometri, de la data recepției finale, condiție care se îndeplinește prima.
Nerespectarea termenelor minime de garanție va conduce la declararea ofertei ca neconformă.
Se vor prezenta obligatoriu condițiile de furnizare a suportului în perioada de garanție.
Furnizorul poartă răspundere pentru garanția autovehiculelor livrate, testate și puse în funcțiune, pe toată perioada de garanție definită în ofertă.
În perioada de garanție, 5 (cinci) ani sau în limita a 150.000 km, furnizorul prin rețeaua de unități service autorizate de către producătorul oficial în Republica Moldova, se obligă să asigure constatarea unei defecțiuni în maxim 2 zile lucrătoare de la primirea notificării și remedierea în maxim 20 zile lucrătoare de la data constatării acesteia în unitatea service a furnizorului pentru defecțiunile aflate în responsabilitatea garanției.
La fel, furnizorul va asigura deplasarea echipei mobile în zonele de exploatare a autovehiculelor, la constatarea defecțiunilor.
În funcție de complexitatea defecțiunii această perioadă poate fi prelungită într-un termen agreat de părți.
În cazul defecțiunilor majore ale produselor (autovehicule) care necesită o durată de reparare mai mare de 30 de zile, furnizorul va asigura pe durata reparației, un vehicul similar în condițiile legii.
Constatarea defecțiunii imobilizante se va face după deplasarea la service-ul autorizat conform prevederilor legale aplicabile în conformitate cu prevederile caietului de sarcini, respectiv în termen de maxim 2 zile de la notificare și prezența autovehiculului în service. Furnizorul va asigura tractarea/transportul pe platformă a autovehiculului defect la cel mai apropiat service autorizat, gratuit pentru defecțiuni aflate in responsabilitatea garanției si contra cost pentru defecțiunile neacoperite de garanție.
Remedierile se vor face la service-urile autorizate în Republica Moldova prezentate în propunerea tehnică sau la cele prezentate la data semnării contractului, în conformitate cu termenele impuse prin caietul de sarcini.
Costurile aferente oricărei operațiuni aflate în responsabilitatea garanției, în perioada de garanție (reparare, înlocuire) vor fi suportate integral de către furnizor. Toate operațiunile aflate în responsabilitatea garanției, realizate în perioada garanției se vor efectua indiferent de nivelul de complexitate al acestora.
Perioada de garanție se majorează cu perioada cuprinsa intre data intrării în service si data la care autovehiculele au revenit în stare de bună funcționare, în posesia beneficiarului. Pentru a fi luată în considerare modalitatea de îndeplinire a cerințelor impuse de către autoritatea contractantă în perioada de garanție, ofertantul are obligația de a demonstra modalitatea de asigurare a timpului de răspuns la intervenții în perioada de garanție prin asumarea termenelor menționate în caietul de sarcini și prin prezentarea rețelei/ listei de unități service autorizate să efectueze intervenții asupra autovehiculelor atât în perioada de garanție cât și în post-garanție.
RECEPȚIA
Recepția se va face, din punct de vedere cantitativ și calitativ, la o locație în mun. Chișinău ce se va stabili, ulterior semnării prezentului contract, de comun acord cu Beneficiarul, conform unui grafic agreat, între părțile contractante.
Anterior procesului de recepție, la o dată agreată de comun acord cu furnizorul, se va prezenta un vehicul prototip în vederea validării de către Autoritatea Contractantă.
În programul recepției se va verifica aspectul exterior și interior al autovehiculului, funcționarea, dotările conform cerințelor caietului de sarcini și în conformitate cu produsul prezentat și acceptat.
Autovehiculele prezentate la recepție cu lipsuri sau degradări nu vor fi preluate de către comisia beneficiarului.
Ofertantul se obligă să repare sau să înlocuiască bunurile lipsă, defectele, sau deteriorările, suportând toate costurile aferente, în termen de maxim 30 (treizeci) zile de la data recepției, dacă părțile nu convin altfel.
LIVRAREA
Livrarea autovehiculelor se va efectua de către furnizorul desemnat câștigător, într-o locație stabilită ulterior de comun-acord. Toate cheltuielile ocazionate de livrarea autovehiculelor destinate transportului elevilor din învățământul general vor fi suportate de către furnizorul declarat câștigător.
1. Toate vehiculele livrate vor fi noi, fabricate în perioada 2023-2025. Acestea se vor livra complet echipate și pregătite în vederea introducerii acestora în exploatare.
2. Livrarea produselor, se va efectua în condițiile normelor INCOTERMS 2023 - condiția de livrare DDP, în mun. Chișinău.
3. Termenul de livrare - maxim 6 luni, de la data înregistrării contractului la Trezoreria de stat.
Livrarea autovehiculelor se va face într-o singură tranșă.
Se va emite factură fiscală pentru fiecare autovehicul după încheierea Procesului Verbal de Recepție.
4. La livrare toate autovehiculele vor fi însoțite de următoarele documente obligatorii:
a) factură (semnată si stampilată) -ORIGINAL;
b) Certificat de omologarea UE de tip;
c) Certificat de conformitate privind calitatea produsului emis de producător;
d) Carnet de garanție pentru autovehiculele livrate, care au inclus certificatul de garanție;
e) Manual de utilizare în limba română, pe suport de hârtie și carnetul de garanție împreună cu fișa de întreținere și garanție, pe suport de hârtie;
f) fișa de întreținere și garanție a vehiculului, document în limba română, care conține lista de operațiuni de revizie de efectuat periodic, în vederea întreținerii produsului precum și lista de piese si consumabile care se schimbă în cadrul acestor operațiuni.
La livrarea autovehiculelor, se va prezenta fișa cu determinările consumurilor normate de carburanți în regim urban și extraurban, consumul cu instalația de aer condiționat, consumul cu instalația suplimentară de încălzire habitaclu.
Autovehiculele vor avea rezervorul plin cu combustibil necesar pentru deplasarea acestora la destinația finală.
Autovehiculele se vor livra complet echipate și pregătite pentru introducerea imediată în exploatare. Nu se acceptă perioade de testare sau "rodaj", autoritatea contractantă considerând că toate acestea intra în sarcina furnizorului, iar autovehiculele vor putea fi exploatate imediat si necondiționat, odată cu livrarea lor.
CAPITOLUL II (Specificații tehnice)
Motorizare: Diesel - se vor încadra în normele de poluare legală - minim EURO 6 in conformitate cu referențialul aferent acestei norme.
Performante: Viteza maximă va fi limitată electronic conform normelor în vigoare la data livrării.
Vehiculele fac parte din categoria M2, clasa B în conformitate cu definițiile din Regulamentul nr. 107 CEE-ONU și trebuie echipate suplimentar cu dispozitive sau sisteme specifice funcției de transport elevi, asigurând:
- creșterea vizibilității în trafic a acestor vehicule din partea celorlalți participanți la trafic;
- creșterea gradului de securitate activă a vehiculelor;
- creșterea gradului de securitate pasivă a vehiculelor.
Echipamente pentru siguranță și securitate
- Echiparea cu sistem electronic de control al stabilității - Echiparea este obligatorie cu ESP omologat conform R13 CEE-ONU indiferent de datele de punere în aplicare stabilite prin R661/2009;
- Echiparea cu sistem ABS și funcție de repartizare a forțelor de frânare;
- Echiparea cu sistem de ajutor la pornire în rampă/pantă (Hill Assist);
- Echiparea cu sistem acustic de avertizare pentru mersul înapoi - Buzzer amplasat în zona spate și conectat pe poziția de mers înapoi a schimbătorului de viteze;
- Echiparea cu dispozitive optice și opto-electronice pentru vizibilitate spre înapoi, cu camera video spate și senzori de parcare față - spate;
- Este obligatorie echiparea cu oglindă retrovizoare și cameră de luat vederi pentru supravegherea zonei spate aflate între câmpurile vizuale ale oglinzilor exterioare, oglinzi exterioare reglabile şi încălzite electric;
- Echiparea cu lămpi suplimentare de semnalizare omologate conform R6 CEE-ONU;
- Lămpile intră în funcțiune automat când vehiculul este oprit, motorul este pornit și ușa/ușile de serviciu sunt deschise. Sunt amplasate pe plafon-sus-spate-stânga-dreapta.
Închidere centralizată a ușilor acționată automat numai în momentul în care vehiculul este în mișcare şi care se dezactivează când acesta este oprit, asigurând un plus de siguranță în cazul acționării involuntare a ușilor de către copii.
Se asigură dotarea cu treaptă de urcare/coborâre pentru copii acționată prin deschiderea ușii principale care deservește compartimentul principal de pasageri, asigurându-se astfel accesul facil (fără ajutorul unui adult).
Toate inscripționările și etichetele legate de prescripțiile de siguranță vor fi numai cu ideograme (etichetele cu nr. pasageri, marcarea și utilizarea ieșirilor de siguranță, utilizare centurilor de siguranță, etc.)
- Trapă de evacuare;
- Cârlig/ochet de remorcare față și spate (pentru tractare în caz de avarii).
Amenajarea interioară
- Scaun șofer reglabil pe înălțime;
- Sistem de aer condiţionat din bordul vehiculului plus un sistem suplimentar; care să aibă capacitatea de răcire și debitul de aer recomandate de producători pentru a asigura condiții corespunzătoare pentru a deservi salonul principal de pasageri ai autovehiculului, cât și pentru conducătorul auto;
- Sistem de încălzire independent de funcționare a motorului vehiculului;
- Bare și mânere urcare-coborâre suplimentare pentru copii;
- Capitonaje și tapițerii rezistente și comode, precum și podea acoperită cu suprafață antiderapantă și ignifugă de trafic intens. Autoritatea contractantă nu impune îndeplinirea unor cerințe cu privire la aceste dotări (culoare și model), însă acestea vor respecta Regulamentul CEE – ONU nr.107.
Amenajarea exterioară
- Este obligatorie acționarea pneumatică/electrică cu îndeplinirea prescripțiilor de la 7.6.5 din ANEXA 3 a Regulamentului nr. 107 CEE-ONU a ușii care deservește salonul principal al pasagerilor. Comenzile de urgență interioare trebuie protejate pentru evitarea acționărilor involuntare.
Notă: Vor fi considerate conforme atât ofertele care vor prezenta autovehicule cu o singură ușă pe partea dreaptă fată (opusă ușii șoferului) cât și ofertele care vor prezenta autovehicule cu două uşi pe partea dreaptă (opusă șoferului), una care să deservească cele două locuri de lângă șofer și una care să deservească salonul de pasageri.
Totodată, configurația amenajării interioare precum și numărul de ieșiri inclusiv numărul de uși de serviciu şi de urgenta trebuie să respecte cerințele din regulamentul CEE – ONU nr. 107 sau din Directiva 2001/85/CE. Ușa sau ușile de serviciu ale compartimentului principal de pasageri trebuie să fie acționate electric sau pneumatic și să respecte, de asemenea, cerințele de siguranță a operațiunilor de îmbarcare și debarcare ale elevilor. Numai conducătorul auto trebuie să aibă controlul permanent al comenzilor acestor uși. Mecanismul de acționare a ușii care deservește compartimentul principal de pasageri nu trebuie să pericliteze în nici un fel securitatea elevilor prin lovirea, strivirea, agățarea, antrenarea în mișcare etc.)
- Uși spate batante.
- Autovehiculul va avea culoarea galbenă aplicată pe toată suprafața exterioară.
- Echiparea cu două casete luminoase având inscripția “TRANSPORT ELEVI”
- Casetele se montează pe plafon una în prima treime și alta în ultima treime și funcționează simultan cu lămpile de poziție, la intensitatea acestora având culoarea “amber”.
- Echiparea cu marcaj de contur omologat conform R104 CEE-ONU - Marcajul de contur complet se va aplica conform recomandărilor din R104 CEE-ONU pentru laterale și perete spate.
- Echiparea cu lămpi suplimentare de semnalizare omologate conform R6 CEE-ONU .
Notă: cerința se referă la lămpi indicatoare de direcție spate, din categoria 2a sau 2b, montate suplimentar față de cele obligatorii și acceptate ca opționale pentru vehiculele din categoriile M2 și M3 de către Regulamentul 48 CEE-ONU, paragraf 6.5.3. În plus față de funcția de semnalizare a direcției de mers, aceste lămpi trebuie să lumineze intermitent (ca lumina de avarie) atunci când vehiculul este oprit, motorul este pornit și oricare din ușile de serviciu este deschisă. Scopul este de a face vehiculul mai vizibil în timpul operațiilor de îmbarcare și debarcare a elevilor/pasagerilor. Atunci când vehiculul este oprit, motorul pornit și oricare ușă de serviciu este deschisă, se acceptă ca opțiune funcționarea tuturor lămpilor indicatoare de direcție (inclusiv a celor două suplimentare) în regim de lumină de avarie.
Operatorii economici vor avea în vedere la momentul ofertării, ca propunerea tehnică de inscripționare să fie estetică, simetrică și să respecte dimensiunile autovehiculelor ofertate.
Autovehiculul trebuie să fie inscripționat lateral spate, precum și pe ușile din spate cu inscripția «Achiziționat de Ministerul Educației și Cercetării din RM cu suportul Guvernului Republicii Bulgaria» (culoare albastru închis).
CAPITOLUL I (Introducere)
Autovehicule destinate transportului elevilor din învățământul general vor avea o capacitate de transport de 16 locuri pe scaune în afară de scaunul conducătorului auto. Autovehicule trebuie să fie proiectate și fabricate conform CEE-ONU R 107 - Dispoziții uniforme privind omologarea vehiculelor din categoriile M2 sau M3 în ceea ce privește construcția generală a acestora [2018/237].
Perioada de garanție pentru autovehiculele livrate va fi de minimum 5 ani sau în limita a 150.000 de kilometri, de la data recepției finale (procesul verbal de predare primire a unităților autovehiculelor de transport), în funcție de condiția care se îndeplinește prima (ani de exploatare sau parcursul autovehiculului).
Nerespectarea termenelor minime de garanție va conduce la declararea ofertei ca neconformă.
Se vor prezenta obligatoriu condițiile de furnizare a suportului în perioada de garanție. Garanția se va propune cel puțin pe componentele: motor, transmisie și caroserie.
Furnizorul poartă răspundere pentru garanția autovehiculelor livrate, testate și puse în funcțiune, pe toată perioada de garanție definită în ofertă.
Ofertele care nu respectă cerința minimă a caietului de sarcini, vor fi declarate neconforme.
Omologare, avizare
Autovehiculele trebuie să fie destinate prin construcție și omologare transportului de persoane.
Autovehicule fabricate în mod complet sau completate urmează să fie omologate în conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 107 CEE-ONU.
Autovehiculele ofertate au certificat de omologare UE de tip emis de autoritățile competente în unul din statele membre ale UE, conform Regulamentului (UE) 2018/858 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și ale sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 715/2007 și (CE) nr. 595/2009 și de abrogare a Directivei 2007/46/CE.
Certificatul de omologare UE de tip trebuie să fie valabil la data livrării.
Cerințe generale de echipare a autovehiculului în mod obligatoriu
- Autovehiculele achiziționate trebuie să asigure condiţiile corespunzătoare de confort, siguranța activă și pasivă. Scaunele autovehiculului destinate pentru pasageri/elevi urmează să fie dotate cu centura de siguranță cu fixare în două sau 3 puncte.
- Vehiculele vor fi echipate cu cel puțin 2 (două) stingătoare de incendiu de clasa 8A/34B tip P2 sau 13A/55B tip P3, situat în apropierea scaunului conducătorului auto şi va respecta Regulamentul circulației rutiere a RM, HG 357 din 13.05.2009 cu modific[rile ulterioare, secțiunea 18 art. 122 pct. 5 lit. j).
- Autovehiculele vor fi echipate cu cel puțin 2 (două) truse de prim ajutor.
Trusele de prim ajutor vor respecta prevederile HG nr. 1306 din 21.11.2008 cu privire la stabilirea conținutului minim al truselor de prim ajutor medical din dotarea autovehiculelor.
Stingătoarele de incendiu şi trusele de prim ajutor vor fi amplasate în locuri special amenajate, de unde pot fi extrase cu ușurință de către pasageri, aceste locuri fiind marcate în mod corespunzător.
- Autovehiculele vor fi echipate cu triunghiuri reflectorizante, omologate conform R27 CEE-ONU.
- Autovehiculele se vor livra cu 1 (un) set de anvelope de iarnă si 1 (un) set de anvelope de vară (inclusiv pentru roata de rezervă - anvelope iarnă și vară).
- Autovehiculele vor fi dotate cu o pană de blocare a roților amplasată într-un loc accesibil.
PROPUNEREA TEHNICĂ
Propunerea tehnică a operatorilor economici participanți la această procedură va conține următoarele:
- toate autovehiculele din oferta unui operator economic trebuie să fie de aceiași marcă și același model;
- denumirea autovehiculelor și marca;
- o descriere detaliată a caracteristicilor tehnice și funcționale ale autovehiculelor, astfel încât să se identifice îndeplinirea tuturor cerințelor minime și obligatorii, solicitate prin prezentul caiet de sarcini;
- termenul de livrare – maxim 6 luni, de la data înregistrării contractului la Trezoreria de stat..
- perioada de garanție acordată autovehiculelor de la data livrării;
- modalitatea de îndeplinire a tuturor cerințelor prevăzute în caietul de sarcini.
Cerințele impuse în prezentul caiet de sarcini sunt minime și obligatorii. Orice ofertă care se abate de la prevederile Caietului de sarcini va fi luată în considerare numai în măsura în care propunerea tehnică presupune asigurarea unui nivel calitativ superior cerințelor minimale.
Toate echipamentele cu care sunt dotate autovehiculele trebuie să fie omologate în conformitate cu standardele europene în vigoare la data livrării și să aibă toate autorizațiile necesare punerii în funcțiune.
Pentru conformitatea ofertei prezentate, ofertanții vor prezenta în mod obligatoriu pliante sau cataloage de produse din care să rezulte caracteristicile tehnice ale autovehiculului, acestea făcând parte integrantă a propunerii tehnice. Neprezentarea catalogului sau pliantului la deschiderea ofertelor, care să ateste specificațiile tehnice ale produsului, atrage după sine respingerea ofertei operatorului economic, ca fiind neconformă.
Garanție și service
Perioada de garanție pentru autovehiculele livrate va fi de minimum 5 ani sau în limita a 150.000 de kilometri, de la data recepției finale, condiție care se îndeplinește prima.
Nerespectarea termenelor minime de garanție va conduce la declararea ofertei ca neconformă.
Se vor prezenta obligatoriu condițiile de furnizare a suportului în perioada de garanție.
Furnizorul poartă răspundere pentru garanția autovehiculelor livrate, testate și puse în funcțiune, pe toată perioada de garanție definită în ofertă.
În perioada de garanție, 5 (cinci) ani sau în limita a 150.000 km, furnizorul prin rețeaua de unități service autorizate de către producătorul oficial în Republica Moldova, se obligă să asigure constatarea unei defecțiuni în maxim 2 zile lucrătoare de la primirea notificării și remedierea în maxim 20 zile lucrătoare de la data constatării acesteia în unitatea service a furnizorului pentru defecțiunile aflate în responsabilitatea garanției.
La fel, furnizorul va asigura deplasarea echipei mobile în zonele de exploatare a autovehiculelor, la constatarea defecțiunilor.
În funcție de complexitatea defecțiunii această perioadă poate fi prelungită într-un termen agreat de părți.
În cazul defecțiunilor majore ale produselor (autovehicule) care necesită o durată de reparare mai mare de 30 de zile, furnizorul va asigura pe durata reparației, un vehicul similar în condițiile legii.
Constatarea defecțiunii imobilizante se va face după deplasarea la service-ul autorizat conform prevederilor legale aplicabile în conformitate cu prevederile caietului de sarcini, respectiv în termen de maxim 2 zile de la notificare și prezența autovehiculului în service. Furnizorul va asigura tractarea/transportul pe platformă a autovehiculului defect la cel mai apropiat service autorizat, gratuit pentru defecțiuni aflate in responsabilitatea garanției si contra cost pentru defecțiunile neacoperite de garanție.
Remedierile se vor face la service-urile autorizate în Republica Moldova prezentate în propunerea tehnică sau la cele prezentate la data semnării contractului, în conformitate cu termenele impuse prin caietul de sarcini.
Costurile aferente oricărei operațiuni aflate în responsabilitatea garanției, în perioada de garanție (reparare, înlocuire) vor fi suportate integral de către furnizor. Toate operațiunile aflate în responsabilitatea garanției, realizate în perioada garanției se vor efectua indiferent de nivelul de complexitate al acestora.
Perioada de garanție se majorează cu perioada cuprinsa intre data intrării în service si data la care autovehiculele au revenit în stare de bună funcționare, în posesia beneficiarului. Pentru a fi luată în considerare modalitatea de îndeplinire a cerințelor impuse de către autoritatea contractantă în perioada de garanție, ofertantul are obligația de a demonstra modalitatea de asigurare a timpului de răspuns la intervenții în perioada de garanție prin asumarea termenelor menționate în caietul de sarcini și prin prezentarea rețelei/ listei de unități service autorizate să efectueze intervenții asupra autovehiculelor atât în perioada de garanție cât și în post-garanție.
RECEPȚIA
Recepția se va face, din punct de vedere cantitativ și calitativ, la o locație în mun. Chișinău ce se va stabili, ulterior semnării prezentului contract, de comun acord cu Beneficiarul, conform unui grafic agreat, între părțile contractante.
Anterior procesului de recepție, la o dată agreată de comun acord cu furnizorul, se va prezenta un vehicul prototip în vederea validării de către Autoritatea Contractantă.
În programul recepției se va verifica aspectul exterior și interior al autovehiculului, funcționarea, dotările conform cerințelor caietului de sarcini și în conformitate cu produsul prezentat și acceptat.
Autovehiculele prezentate la recepție cu lipsuri sau degradări nu vor fi preluate de către comisia beneficiarului.
Ofertantul se obligă să repare sau să înlocuiască bunurile lipsă, defectele, sau deteriorările, suportând toate costurile aferente, în termen de maxim 30 (treizeci) zile de la data recepției, dacă părțile nu convin altfel.
LIVRAREA
Livrarea autovehiculelor se va efectua de către furnizorul desemnat câștigător, într-o locație stabilită ulterior de comun-acord. Toate cheltuielile ocazionate de livrarea autovehiculelor destinate transportului elevilor din învățământul general vor fi suportate de către furnizorul declarat câștigător.
1. Toate vehiculele livrate vor fi noi, fabricate în perioada 2023-2025. Acestea se vor livra complet echipate și pregătite în vederea introducerii acestora în exploatare.
2. Livrarea produselor, se va efectua în condițiile normelor INCOTERMS 2023 - condiția de livrare DDP, în mun. Chișinău.
3. Termenul de livrare - maxim 6 luni, de la data înregistrării contractului la Trezoreria de stat.
Livrarea autovehiculelor se va face într-o singură tranșă.
Se va emite factură fiscală pentru fiecare autovehicul după încheierea Procesului Verbal de Recepție.
4. La livrare toate autovehiculele vor fi însoțite de următoarele documente obligatorii:
a) factură (semnată si stampilată) -ORIGINAL;
b) Certificat de omologarea UE de tip;
c) Certificat de conformitate privind calitatea produsului emis de producător;
d) Carnet de garanție pentru autovehiculele livrate, care au inclus certificatul de garanție;
e) Manual de utilizare în limba română, pe suport de hârtie și carnetul de garanție împreună cu fișa de întreținere și garanție, pe suport de hârtie;
f) fișa de întreținere și garanție a vehiculului, document în limba română, care conține lista de operațiuni de revizie de efectuat periodic, în vederea întreținerii produsului precum și lista de piese si consumabile care se schimbă în cadrul acestor operațiuni.
La livrarea autovehiculelor, se va prezenta fișa cu determinările consumurilor normate de carburanți în regim urban și extraurban, consumul cu instalația de aer condiționat, consumul cu instalația suplimentară de încălzire habitaclu.
Autovehiculele vor avea rezervorul plin cu combustibil necesar pentru deplasarea acestora la destinația finală.
Autovehiculele se vor livra complet echipate și pregătite pentru introducerea imediată în exploatare. Nu se acceptă perioade de testare sau "rodaj", autoritatea contractantă considerând că toate acestea intra în sarcina furnizorului, iar autovehiculele vor putea fi exploatate imediat si necondiționat, odată cu livrarea lor.
CAPITOLUL II (Specificații tehnice)
Motorizare: Diesel - se vor încadra în normele de poluare legală - minim EURO 6 in conformitate cu referențialul aferent acestei norme.
Performante: Viteza maximă va fi limitată electronic conform normelor în vigoare la data livrării.
Vehiculele fac parte din categoria M2, clasa B în conformitate cu definițiile din Regulamentul nr. 107 CEE-ONU și trebuie echipate suplimentar cu dispozitive sau sisteme specifice funcției de transport elevi, asigurând:
- creșterea vizibilității în trafic a acestor vehicule din partea celorlalți participanți la trafic;
- creșterea gradului de securitate activă a vehiculelor;
- creșterea gradului de securitate pasivă a vehiculelor.
Echipamente pentru siguranță și securitate
- Echiparea cu sistem electronic de control al stabilității - Echiparea este obligatorie cu ESP omologat conform R13 CEE-ONU indiferent de datele de punere în aplicare stabilite prin R661/2009;
- Echiparea cu sistem ABS și funcție de repartizare a forțelor de frânare;
- Echiparea cu sistem de ajutor la pornire în rampă/pantă (Hill Assist);
- Echiparea cu sistem acustic de avertizare pentru mersul înapoi - Buzzer amplasat în zona spate și conectat pe poziția de mers înapoi a schimbătorului de viteze;
- Echiparea cu dispozitive optice și opto-electronice pentru vizibilitate spre înapoi, cu camera video spate și senzori de parcare față - spate;
- Este obligatorie echiparea cu oglindă retrovizoare și cameră de luat vederi pentru supravegherea zonei spate aflate între câmpurile vizuale ale oglinzilor exterioare, oglinzi exterioare reglabile şi încălzite electric;
- Echiparea cu lămpi suplimentare de semnalizare omologate conform R6 CEE-ONU;
- Lămpile intră în funcțiune automat când vehiculul este oprit, motorul este pornit și ușa/ușile de serviciu sunt deschise. Sunt amplasate pe plafon-sus-spate-stânga-dreapta.
Închidere centralizată a ușilor acționată automat numai în momentul în care vehiculul este în mișcare şi care se dezactivează când acesta este oprit, asigurând un plus de siguranță în cazul acționării involuntare a ușilor de către copii.
Se asigură dotarea cu treaptă de urcare/coborâre pentru copii acționată prin deschiderea ușii principale care deservește compartimentul principal de pasageri, asigurându-se astfel accesul facil (fără ajutorul unui adult).
Toate inscripționările și etichetele legate de prescripțiile de siguranță vor fi numai cu ideograme (etichetele cu nr. pasageri, marcarea și utilizarea ieșirilor de siguranță, utilizare centurilor de siguranță, etc.)
- Trapă de evacuare;
- Cârlig/ochet de remorcare față și spate (pentru tractare în caz de avarii).
Amenajarea interioară
- Scaun șofer reglabil pe înălțime;
- Sistem de aer condiţionat din bordul vehiculului plus un sistem suplimentar; care să aibă capacitatea de răcire și debitul de aer recomandate de producători pentru a asigura condiții corespunzătoare pentru a deservi salonul principal de pasageri ai autovehiculului, cât și pentru conducătorul auto;
- Sistem de încălzire independent de funcționare a motorului vehiculului;
- Bare și mânere urcare-coborâre suplimentare pentru copii;
- Capitonaje și tapițerii rezistente și comode, precum și podea acoperită cu suprafață antiderapantă și ignifugă de trafic intens. Autoritatea contractantă nu impune îndeplinirea unor cerințe cu privire la aceste dotări (culoare și model), însă acestea vor respecta Regulamentul CEE – ONU nr.107.
Amenajarea exterioară
- Este obligatorie acționarea pneumatică/electrică cu îndeplinirea prescripțiilor de la 7.6.5 din ANEXA 3 a Regulamentului nr. 107 CEE-ONU a ușii care deservește salonul principal al pasagerilor. Comenzile de urgență interioare trebuie protejate pentru evitarea acționărilor involuntare.
Notă: Vor fi considerate conforme atât ofertele care vor prezenta autovehicule cu o singură ușă pe partea dreaptă fată (opusă ușii șoferului) cât și ofertele care vor prezenta autovehicule cu două uşi pe partea dreaptă (opusă șoferului), una care să deservească cele două locuri de lângă șofer și una care să deservească salonul de pasageri.
Totodată, configurația amenajării interioare precum și numărul de ieșiri inclusiv numărul de uși de serviciu şi de urgenta trebuie să respecte cerințele din regulamentul CEE – ONU nr. 107 sau din Directiva 2001/85/CE. Ușa sau ușile de serviciu ale compartimentului principal de pasageri trebuie să fie acționate electric sau pneumatic și să respecte, de asemenea, cerințele de siguranță a operațiunilor de îmbarcare și debarcare ale elevilor. Numai conducătorul auto trebuie să aibă controlul permanent al comenzilor acestor uși. Mecanismul de acționare a ușii care deservește compartimentul principal de pasageri nu trebuie să pericliteze în nici un fel securitatea elevilor prin lovirea, strivirea, agățarea, antrenarea în mișcare etc.)
- Uși spate batante.
- Autovehiculul va avea culoarea galbenă aplicată pe toată suprafața exterioară.
- Echiparea cu două casete luminoase având inscripția “TRANSPORT ELEVI”
- Casetele se montează pe plafon una în prima treime și alta în ultima treime și funcționează simultan cu lămpile de poziție, la intensitatea acestora având culoarea “amber”.
- Echiparea cu marcaj de contur omologat conform R104 CEE-ONU - Marcajul de contur complet se va aplica conform recomandărilor din R104 CEE-ONU pentru laterale și perete spate.
- Echiparea cu lămpi suplimentare de semnalizare omologate conform R6 CEE-ONU .
Notă: cerința se referă la lămpi indicatoare de direcție spate, din categoria 2a sau 2b, montate suplimentar față de cele obligatorii și acceptate ca opționale pentru vehiculele din categoriile M2 și M3 de către Regulamentul 48 CEE-ONU, paragraf 6.5.3. În plus față de funcția de semnalizare a direcției de mers, aceste lămpi trebuie să lumineze intermitent (ca lumina de avarie) atunci când vehiculul este oprit, motorul este pornit și oricare din ușile de serviciu este deschisă. Scopul este de a face vehiculul mai vizibil în timpul operațiilor de îmbarcare și debarcare a elevilor/pasagerilor. Atunci când vehiculul este oprit, motorul pornit și oricare ușă de serviciu este deschisă, se acceptă ca opțiune funcționarea tuturor lămpilor indicatoare de direcție (inclusiv a celor două suplimentare) în regim de lumină de avarie.
Operatorii economici vor avea în vedere la momentul ofertării, ca propunerea tehnică de inscripționare să fie estetică, simetrică și să respecte dimensiunile autovehiculelor ofertate.
Autovehiculul trebuie să fie inscripționat lateral spate, precum și pe ușile din spate cu inscripția «Achiziționat de Ministerul Educației și Cercetării din RM cu suportul Guvernului Republicii Bulgaria» (culoare albastru închis).
Information about customer
Fiscal code/IDNO
Address
MD-2033, MOLDOVA, mun.Chişinău, mun.Chişinău, Chişinău, Piaţa Marii Adunări Naţionale, 1
Web site
---
The contact person
Purchase data
Date created
13 Jan 2025, 10:29
Date modified
15 Jan 2025, 9:29
Estimated value (without VAT)
20 834 000 MDL
The minimum downward of the price
2 083,40 MDL
Achizitii.md ID
21342757
MTender ID
Type of procedure
Open tender
Award criteria
The lowest price
Delivery address
MD-2033, MOLDOVA, mun.Chişinău, mun.Chişinău, Chişinău, Piaţa Marii Adunări Naţionale, 1
Contract period
27 Feb 2025 17:50 - 31 Dec 2025 17:52
List of positions
1)
Title
Quantity: 21.0
Unit of measurement: Bucata
Subscription settings saved.
Remember, you can always go back to the Subscriptions section and make changes to the frequency of receiving letters, delete or add categories and customers.
Вы уже подписаны на данный CPV код
Documents of the procurement procedure
anunț de participare.signed (2).pdf
anunț de participare.signed (2).pdf
Documents history
-
anunț de participare.signed (2).pdf
anunț de participare.signed (2).pdf
ID: b932b822-4a48-4ec9-8aef-101f709f28bf
Bidding Documents
-
anunț de participare.signed (1).pdf
anunț de participare.signed (1).pdf
ID: b932b822-4a48-4ec9-8aef-101f709f28bf
Bidding Documents
Bidding Documents
-
15.01.25 09:29
caiet de sarcini.docx
Documents history
-
caiet de sarcini.docx
ID: c1e0ea9c-22fb-4527-957b-a5ab2e01ecb9
Bidding Documents
-
caiet de sarcini.docx
ID: c1e0ea9c-22fb-4527-957b-a5ab2e01ecb9
Bidding Documents
Bidding Documents
-
15.01.25 09:29
caiet de sarcini.signed (3).pdf
caiet de sarcini.signed (3).pdf
Documents history
-
caiet de sarcini.signed (3).pdf
caiet de sarcini.signed (3).pdf
ID: d4902495-d143-44f0-97e2-efb406f5c198
Bidding Documents
-
caiet de sarcini.signed (2).pdf
caiet de sarcini.signed (2).pdf
ID: d4902495-d143-44f0-97e2-efb406f5c198
Bidding Documents
Bidding Documents
-
15.01.25 09:29
LOT 1 Autovehicule destinate transportului elevilor din învățământul general
Date:
20 Jan 2025, 11:47
Question's name:
Lot 1.Echiparea cu sistem de ajutor la pornire în rampă/pantă (Hill Assist);
Question:
Rugăm să specificați că poate fi propus si analogc sistem - Hill Assist. Diferiți producători il denumesc diferit, dar au acelasi scop de ajuta la pornire în rampă/pantă.
Clarifications
Document successfully signed
OK