Instrucțiuni de utilizare a platformei

Cum să ne logăm și să ne înregistrăm pe platformă

1. Accesați pagina www.achizitii.md

Dacă dispuneți de un cont pe site-urile 999.md, forum.md, point.md, play.md, sporter.md sau numbers.md puteți să vă logați cu el, fără a crea unul nou.


2. Introduceți pseudonimul și parola sau logați-vă prin intermediul unei rețele sociale sau E-mail disponibil.


3. Dacă nu aveți un astfel de cont și doriți să selectați unul nou, creați opțiunea înregistrare. Introduceți E-mailul, pseudonimul, parola și cifrele din dreapta. 

După, veți primi o notificare pe mail, iar accesând linkul din notificare, vă veți loga.4. La adresa de e-mail indicată veți primi un link.5. Faceți click pe link, acum sunteți logat.6. Sunteți logat dacă în partea de sus este afișat login-ul dvs. (1) Acum faceți click pe Cabinet și completați formularele. (2)7. Completați prima parte a formularului și treceți Mai departe.8. Completați formularul cu datele companiei.


  
9. Ați trecut cu succes etapele de înregistrare pe platformă. După ce ați trecut acești pași, veți fi contactat de managerul achizitii.md și veți primi detalii referitor la semnarea contractului.

Cum publicăm planul de achiziții

1. Pentru a crea achiziții trebuie să aveți acces în Cabinetul personal

2. Pentru a avea acces în Cabinet trebuie să vă înregistrați în calitate de cumpărător/autoritate contractantă.

3. Pentru a vă înregistra logați-vă pe www.achizitii.md și completați cererea de înregistrare accesând Cabinet sau la numărul de telefon 022 003 999

4. Logați-vă  pe platformă. Accesați Cabinetul Dvs.5. Selectați Achiziții publice, Planurile mele de achiziții, după care Crează planul achizițiilor


6. Completați câmpurile ce urmează, Informația despre solicitant rămâne aceeași. Modificarea se face doar accesând profilul Dvs. Selectați tipul procedurii conform planului. 

În momentul actual, pe platformă au loc doar achizițiile de valoare mică, dacă acestea sunt multilot, atunci se bifează opțiunea „Achiziție multilot”.7. În câmpurile Denumirea obiectului de achiziție puteți să adăugați textul în 3 limbi pentru a oferi acces la informația despre achiziții unui contingent cât mai mare de persoane. 

În câmpurile Notă adaugați mai multe detalii despre obiectul achiziției, pe care le considerați importante.

Este obligatorie prezentarea informației în limba română.8. Faceți click pe butonul Încarcă și adăugați documentele necesare, alegeți tipul documentului.9. Completați câmpurile din casetele alăturate. Alegeți moneda, facând click pe săgeata din dreapta casetei „Monedă”. Indicați valoarea pasului minim. Folosiți semnele de întrebare dacă unele câmpuri nu sunt clare.10. Făcând click pe butonul „Calendar” selectați data și ora pentru perioadele respective. Pentru achizițiile de valoare mică se oferă minimum 1 zi pentru Finalizarea recepționării actualizărilor și minimum 2 zile pentru Recepționarea ofertelor.


11. Adăugați mărfurile sau serviciile specifice. Indicați în casetele respective Cantitatea și Unitatea de măsură.12. Alegeți codul CPV specific obiectului achiziției.


După ce faceți click pe butonul respectiv, alegeți din fereastra nou deschisă codul CPV corespunzător. Puteți căuta codul atât după denumire în limba română sau rusă, cât și după cifre.13. Alegeți perioada de livrare.14. Scrieți adresa de livrare.


15. Adăugați alte produse sau servicii dacă este nevoie, dacă faceți click pe acest buton se deschid câmpuri similare cu 8-11.16. Bifați opțiunea „Sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal” după care publicați sau salvați ca draft achiziția planificată. Dacă achiziția este salvată în draft, atunci ea poate fi vizualizată doar de Dvs din cabinetul personal, însă dacă este publicată, aceasta este vizibilă de oricine accesează sistemul MTender.


Cum publicăm o achiziție de valoare mică

1. Pentru a crea achiziții trebuie să aveți acces în Cabinetul personal

2. Pentru a avea acces în Cabinet trebuie să vă înregistrați în calitate de cumpărător/autoritate contractantă.

3. Pentru a vă înregistra, logați-vă pe www.achizitii.md și completați cererea de înregistrare accesând Cabinet sau la numărul de telefon 022 003 999

4. Logați-vă  pe platformă. Accesați Cabinetul Dvs.5. Alegeți titlul Achizițiile mele, după care Crează o nouă achiziție6. Completați câmpurile ce urmează, informația despre solicitant rămâne aceeași. Modificarea ei se face doar accesând profilul Dvs. (vezi p. 11-12)7. Selectați tipul procedurii - alegeți una din procedurile disponibile, la momentul actual pe platformă au loc doar achizițiile de valoare mică. 8. În câmpul Denumirea obiectului de achiziție puteți să adăugați același text în 3 limbi pentru a oferi acces la informația despre achiziții unui contingent cât mai mare de persoane. Este obligatorie publicarea informației în limba română.


9. În câmpul Notă adaugați mai multe detalii despre obiectul achiziției, pe care le considerați importante. Este obligatorie publicarea informației în limba română.10. Accesați butonul Încarcă pentru a adăuga documentele cu referire la achiziția deschisă. După ce încărcați un document, selectați din câmpurile noi apărute conținutul documentului încărcat.

Dacă un document l-ați încărcat din greșeală, îl puteți șterge apasând pe simbolul X de lângă documentul încărcat. Atenție! Documentele se acceptă doar în format PDF sau Excel.

11. În câmpul Valoare estimativă adaugați suma respectivă pentru achiziția produsului sau serviciului. Utilizați săgeata pentru a alege Moneda.12. Indicați valoarea pasului minim. Puteți indica doar o valoare (în lei sau %), convertirea are loc automat. Atenție! Pentru achizițiile de valoare mică, pasul minim trebuie să fie între0,4% și 3%.13. Faceți Click pe calendar și alegeți Finalizarea recepționării actualizărilor și Recepționarea ofertelor.


Recepționarea actualizărilor reprezintă perioada de întrebări-răspunsuri/clarificări. Participanții au dreptul să adreseze întrebări, iar beneficiarii sunt obligați să răspundă la acestea.

Recepționarea actualizărilor: cel puțin 1 zi, indicați și ora până la care ele se acceptă a fi făcute.

Recepționarea ofertelor: cel puțin 2 zile, indicați și ora până la care ele se acceptă a fi făcute.


14.  În câmpul Descrierea obiectului achiziției puteți adăuga același text în 3 limbi pentru a oferi acces la informația despre achiziții unui contingent cât mai mare de persoane. Publicarea informației: Obligatoriu în limba română.


15. Accesați butonul  Alegeți codul CPV pentru a alege Codul CPV necesar din clasificator. Din căsuța nou apărută selectați codul CPV corespunzător obiectului de achiziție. Codul CPV poate fi ales după cifre sau denumirea produsului/serviciului în limba română/rusă.16. Selectați Perioada de livrare și Adresa de livrare. Perioada de livrare trebuie să înceapă după ce a avut loc licitația.
17. Faceți Click pe opțiunea Specificați detalii suplimentare dacă aveți de adăugat noi poziții în linia de plan.18. În meniul Specificați detalii suplimentare urmează să se completeze secțiuni similare cu p. 8-10. Dacă doriți să închideți meniul respectiv faceți click pe butonul Ștergeți serviciul, iar dacă doriți să introduceți o nouă specificație la obiectul achiziției alegeți din nou Specificați detalii suplimentare.19. Ultimul pas este de a Publica achiziția sau a Salva ca draft.

Salvarea achiziției ca draft  permite să nu introduceți toată informația și să continuați mai târziu, totodată în calitate de draft achiziția este vizibilă doar pentru Dvs, însă publicată ea devine vizibilă tuturor utilizatorilor platformei.

Pentru a publica sau a salva achiziția trebuie să bifați precum că sunteți de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal.


O dată ce ați publicat achiziția aceasta se va afișa pe prima pagină!

Cum să depuneți oferta la o achiziției

1. Pentru a participa la achiziții trebuie să aveți acces în Cabinetul personal

2. Pentru a avea acces în Cabinet trebuie să vă înregistrați în calitate de vânzător

3. Pentru a vă înregistra logați-vă pe www.achizitii.md și completați cererea de înregistrare accesând Cabinet sau la numărul de telefon 022 003 999

4. Faceți click pe tenderul care vă interesează. Pentru a depune oferta, tenderul trebuie să fie în statutul Perioada de depunere a ofertelor
5. Faceți click pe Publicați oferta pentru a o depune, dar mai întâi de toate, în Perioada de actualizare verificați din timp actele achiziției și asigurați-vă că specificația este clară


  


6. Indicați suma, încărcați documentele ofertei și Publicați oferta.7. Nu uitați că atât timp cât achiziția se află în statutul Propunerea ofertelor, dvs puteți redacta oferta inițială. Pentru acest lucru accesați Cabinetul dvs.8. Din Cabinet, intrați în Ofertele mele și folosiți creionașul pentru a redacta oferta sau coșul pentru a o șterge.


9. Atunci când redactați oferta puteți adăuga documente noi, facând click pe Încarcă sau puteți redacta oferta deja plasată utilizând creionașul. După ce va avea loc licitația toată istoria schimbărilor documentelor va fi vizibilă pentru toți.


Următorul pas este licitația.

Vă dorim succes!

Cum ne abonăm la achizițiile care vă interesează?

1. Pentru a vă abona la achiziții trebuie să aveți acces în Cabinetul personal

2. Pentru a avea acces în Cabinet trebuie să vă înregistrați pe platformă

3. Pentru a vă înregistra logați-vă pe www.achizitii.md și completați cererea de înregistrare accesând Cabinet 

sau la numărul de telefon 022 003 999

4. Logați-vă  pe platformă, accesați Cabinetul Dvs
5. Accesați secțiunea Abonări.


6. Selectați codurile CPV/grupurile de produse care vă interesează și introduceți cuvintele cheie pentru o căutare mai exactă.


7. Configurați filtrul după regiunile care vă interesează.


8. Introduceți codul IDNO al organizațiilor cu tenderele cărora vreți să fiți la curent.


9. Selectați frecvența distribuției. Salvați setările făcând click pe Salvează.


Cum să participăm la licitația online

1. Pentru a putea participa la licitații, trebuie mai întâi să depuneți oferta în perioada de depunere a acestora.

2. Până la licitație puteți redacta oferta inițială din Cabinetul Dvs.

3. Veți fi înștiințat pe platformă la rubrica Notificări și prin Email când are loc Licitația.


    


4. Faceți click pe link-ul din notificări sau deschideți achiziția la care ați depus oferta și faceți click pe Treci la licitație din partea de jos a paginii.5. În partea de sus se afișează timpul în care va începe licitația.

6. Cu câteva minute înainte de începerea licitației, aceasta se deschide, faceți click pe Intrare.


7. Acceptați termenii și condițiile de desfășurare a licitației pentru a accesa licitația.


8. După care așteptați rândul Dvs pentru a modifica oferta.


9. În orice moment puteți accesa menu-ul pentru a schimba limba de desfășurare a licitației.


10. Atunci când este rândul Dvs, în partea de jos a paginii se afișează o casetă unde puteți plasa oferta noua. Faceți click pe Înaintează oferta dacă doriți să publicați cifra nouă sau Curăță, dacă nu.

 

11. Atât timp cât rândul Dvs nu se termină, aveți posibilitatea să editați oferta propusă în cadrul licitației sau să o anulați.


12. Se repetă pașii 10 și 11 și pentru următoarele două runde, iar când licitația ia sfârșit se afișează rezultatele.


13. Acum când accesați achiziția de pe pagina principală și faceți click pe butonul Vezi licitația, puteți vizualiza istoricul acesteia.


Cum desemnăm câștigătorul unei achiziții și adăugăm contractul

Desemnarea câștigătorului poate fi făcută doar de organizatorul achiziției, insituția de stat privată sau publică care a lansat procedura de achiziție.

Din Cabinetul Dvs găsiți achiziția care se află în perioada de Calificare, perioada care presupune desemnarea câștigătorul.

1. Faceți click pe tenderul care se află în această perioadă și treceți în josul paginii la participanți. Aici folosiți-vă de butonul Recunoaște-l învingător sau Descalifică.


2. Trebuie să completați următoarea fereastră indiferent ce buton apăsați. 

Adăugați actele aferente, proces verbal sau alte acte care confirmă alegerea sau descalificarea câștigătorului.


3. Dacă îl descalificați, treceți la următorul pe listă și repetați procedura. Statutul ofertantului studiat se schimbă.


4. După ce ați semnat contractul cu furnizorul reveniți în Cabinetul Dvs și identificați acest contract, care trebuie să fie în așteptare.


5. Facând click pe creionaș îl puteți redacta. Introduceți denumirea acestuia, numărul și durata contractului.


6. După care puteți introduce și documentele, contractul și alte anexe.


7. Semnați și înregistrați contractul ca acesta să devină activ.


8. Indicați data semnării și înregistrați contractul apasând butonul Trimite.

    

9. Acum contractul este activ. Îl puteți închide, redacta, modifica sau anula din Cabinetul Dvs.


10. Pentru oricare din aceste acțiuni trebuie să introduceți anumite date.

   

11. După ce înregistrați sau modificați contractul, o să primiți în notificări pe email și platformă.


Nu uitați să închideți contractul după ce perioada activă a acestuia se va încheia.

Cum poate fi transmis un contract la Trezorerie pentru înregistrare.

Cum poate fi transmis un contract la Trezorerie pentru înregistrare.